Digital clock

Monday, 25 November 2013

Jauhnya kita

Assalamualaikum...





Sangat sangat setuju dengan quote kat atas. past is past and always hoping for the best for future.
Betul, betul sesangat, bile diuji camni, rase macam nak meraung, nak nangis kekuat, terasa loser sangat bile pikikan bakal takde kije. walaupun aku tak pernah bayangkan semuanya akan jadik cmni, tapi bukan lah aku yang tetapkan semuanya. tapi itu bukan pengakhiran. kenapa mesti nak bersedih, sedangkan jalan dah ade depan mata. yang penting usaha dulu.

Perasaan semacam loser ni memang takkan lari jauh, tetambah pulak bile sesorang. syaitan datang menjenguk, bisik2, gelak2 kat telinga, then hati kecil akn mula bersuara kecewa. tapi kenapa terlalu mudah kalah dengan godaan syaitan dan sukar benar untuk kuat macam gajah. yesss, kuat macam gajah, sekali kene lenyek, setepek. hehe.

tepuk dada tanya iman. 
nape mudah sangat syaitan pengaruhi perasaan kita? 
mudah untuk buatkan kita rase kecewa?
mudah untuk buatkan rase lemah? 
mudah untuk buatkan rase putus asa?
mudah untuk rasa losernya?
ohhhh. mudah. jawapannya mudah.
kerna kita jauh. jauh dari Allah.

Jauhnya kita dari Allah.
Imbas kembali. Dhuha, witir, tahajjud, hajat, itu semua satu amalan harian satu ketika dulu, pernah seawalan dulu. tapi sekarang, semuanya hilang entah ke mana. dengan alasan, penat bekerja, dan tiada masa. Oh lupa diri seketika. tika nikmat itu ditarik semula, barula akan terjegil, terbuka luas mata.
Terdiam, lantas memikirkan sedalamnya. Mungkin ini satu peringatan untuk diri sendiri supaya tidak mudah alpa dan leka, dengan nikmat dunia, yang jelas pinjaman semata.

Oh diri, teruskan bersabar dan teruskan berusaha.
Letakkan tangan di dada, dan katakan, All is well. yesss, all is well. all is well. all is well.
Semuanya akan baik2 belaka. jangan berhenti berharap.
Kecewa itu pasti ada dalam diri semua manusia. tapi bentuk penjelmaan nya jelas berbeza.
Dan jika benar lah kecewa itu satu jalan untuk jadik kuat macam gajah, aku bersedia.


dan ya betul lagi benar, aku bersedia untuk menjadik lebih kuat.
kbai.


Wednesday, 21 August 2013

Mati itu Pasti



 Assalamualaikum...

Hari ni satu Malaysia ni dikejutkan dengan berita terhangat bile satu bas ni kurang bernaseb baek lantas mencium gaung di KM3.6 di jalan Genting- Karak. 37 maut, 27 lelaki and 10 wanita.
Masya Allah. Satu kejadian yang memang sangat tak disangka. ini la yang dimaksudkan malang tu tak berbau. Yela kan, bukan sebuah bas je yang lalu kat kawasan ni, bnyak tu. and dalam bebanyak tu, bas ni yang kurang bernaseb baek. ape2 pun, sedekahkan al-Fatihah untuk mangsa beragama Islam dan semoga mereka tenang di sana. Buat kita semua pula, jadikan pedoman. Mati itu pasti. bersedia lah. 

http://mynewshub.my/wp-content/uploads/2013/08/BasTerbalik08.jpg

Ini berita yang aku tengok and dengar malam tadi.

Pagi tadi pulak, opis kitorang terkecoh sekejap sebab ade sorang operator, yang jugak orang malay and ramah orangnya, telah terlibat ngn kemalangan. Meninggal dunia kat tempat kejadian. Also unexpected news.
Can you imagine, u sampai ofis dengan muke sengih2, senyum2 gigi berkilat, then tetibe ade orang masuk opis dengan mate merah, sedu sedan tengah nangis. aku jadik kelu sekejap. then, bile dengar whole stori, aku terkedu. Mati itu pasti. and kite takkan pernah tahu bile dan mcam mane nantinye.
Aku tumpang simpati dengan ape yang jadik. sedekah al-Fatihah untuk arwah. Semoga arwah tenang di sana.

Dalam mase satu hari, aku dapar due news, kemalangan, melibatkan kenderaan, dan kematian. aku jadik cuak, takut. lantas muhasabah diri, cermin peribadi, akhlak dan timbangan diri.
Camne kalu mase aku tibe tak lame lagi? Mungkin esok.mungkin luse. mungkin tak tahu bile. tapi harus bersedia. tapi bersedia kah aku? dosa pahala yang tak pernah aku tahu timbangannye, tapi pahala lah  yang harus dibawa bekalan bersama. 

Cermin diri, cermin timbangan diri. seimbangkah kite? atau pahale terlebih? itu bagus. Kalu dosa terlebih? Kembalilah ke jalan yang benar lagi membenarkan. 
Aku bukan siapa2 untuk nasihat siapa2. tapi aku masih cube menasihat diri sendiri yang terkadang buta antara dosa dan pahala.
Semoga Allah terus memayungi dan merahmati kite semua. 

Kbai.

Monday, 19 August 2013

Study n Work

Assalamualaikum.

First. Selamat Hari Raya. Hari ni 11 Syawal sudah.

24 Jun 2013. 24 Julai 2013. Esok luse dah 24 Ogos 2013 pulak.

Almost 2 months dah rupenye aku tinggalkan meje study, assignment, presentation, slide show, tido pukul 3,4  pagi, tengok muvie memalam hari, online sampai ke pagi, updating latest news evri mornin dan macam2 lagi. and i do really miss this moment. lagi best, bile da setat borak2, gosip2 sampai tak hengat dunia. bile tengok jam, da lewat malam, baru la terkial2 carik bantal selimut. haha.
Ade lagi banyak bnde aku nak share, tpi dot noe nak stori lorrr. huhu~

At the same time jugak, bermakna da dekat 2 bulan jugak la status aku drpd sorang pelajar sudah bertukar kepada seorang pekerja. Sedari awal, aku bersyukur sangat bile Allah mudahkan perjalanan aku ni. Mungkin gaji aku ni takla sampai 4,5 k, tapi at least, aku da setat merase susahnye carik duit sendiri. 

Mase kije ni jugak la, aku da belajar jadik kental, hati dah jadik keras. Kalu dulu, pantang ditegur, mesti nak berderai air mate, tapi slow2 aku da terima org nak cakap pape pon. Kalu mase pengalaman bulan pertama dulu, aku asek terkial2 nak belajar bende baru kan, situ bnde baru, sini bnde baru, kalu tersilap, mesti kne tengking. Paling tak tahan, satu ofis boleh dengar tu. Waktu tu jugak la kan, rase macam nak banjir jugak la kan, mate merah semacam. 

Tapi bile da lame2, aku da setat rilek. Cakap la pape pon, aku trime je. Ini pon sebabnye cinte hati aku tu, selalu aje cakap macam2 kat aku. Kekadang, die tu da jadik macam orang tue yang suke membebel, ustaz yang selalu bagi ceramah, kaunselor yang semestinye bagi nasehat, dan mcam2 lagi. Die pesan, layankan je, orang nak marah ke, orang nak sembur ke, orang nak bebel ke, layankan je pastu senyum. haha.

Setat from that moment, aku da setat senyum bile kne marah. Kadang2 aku ade menjawab jugak. Yela kalu da bukan salah aku, mestilah aku nak pertahankan diri sendiri kan? haha. 
Tapi bile aku piki balik, makin aku menjawab, makin panas aku rase, makin tak best nak kije. Pastu aku da tak nak menjawab lagi, aku da setat senyum je. Sampaikan satu tahap tu, mase bos aku dok naek hangin semacam nak marah aku je, aku senyum je la kan. Die sambung lagi marahkan aku sebab aku senyum. haha.
Kelaka sungguh la.

Then, mase fes month tu jugak, aku rase macam takde tarikan langsung nak kije. Yela kan, kalu dok bos asek nk hentam aku, geram jugak rasenye. Tapi bile aku da reset minda, yang tak best tu da jadik enjoy plak. Lagi best bile aku da setat masuk kepale ngn opismet. Aisyah yang cantik, kome yang lawok, wana yang bnyak bercerite and aimi yang banyok gelok. Sedak jugak.

And sekarang, bile da kije ni, baru la aku realize yang environment is the most important factor waktu kije selain drpd gajinye aje. And thanks Allah, sebab bagi environment yang selesa. And also, tersangat la penting bagi aku untuk tidak biakan keadaan sekeliling mempengaruhi rase, perasaan dan emosi aku. Sebaliknye, biala emosi kite yang pengaruhi keadaan sekeliling. I mean, emosi yang cantik2 la kan. 

So setiap pagi, bile aku bangun tido, fes thing yang akan aku buat ialah SENYUM. Bunyik mcam pelik nak snyum bile bangun tido, tapi senyuman di permulaan akan membawa kebahagiaan hingga ke penghujungnya.
And yes, aku merase indah bile aku da setat menikmati hari2 yang mendatang.

Ok. Sampai sini saje. Baju baru siap dibasuh. Perlu dijemur. Esok kije.
And to my chenta hati, sile bertahan di sane ye. Bersabar untuk mase yang sekejap ini ye.

Kbai.

 

Wednesday, 12 June 2013

Good News

Assamualaikum...

Final Year, Final Sem

terlalu banyak bende yang perlu disusun atur, dikemas cantik supaya tak berterabur
tapi dalam mase tu jugak, aku bersyukur untuk berita baik yang aku dapat
mungkin nampak biase, tapi sangat la besar bagi aku

Fes, aku da siapkan thesis dan siap untuk dihantar pada sv dan jugak panel.
tapi hardcover belom boleh buat lagi sebab belom viva.


Second. aku bersyukur jugak, sebelum aku habis final exam ni, kerja da menunggu aku.
lepas aku bertungkus lumus interbiu sana sini, terbang sana sini, prepare sume bagai, akhirnya, aku diterima. ekceli, ni interbiu aku yang ke second kalinye.
mase interbiu yang pertama dlu, mungkin aku takde rezeki lagi kot.
lega jugak sebab sumenyer berjalan lancar.
lepas habis FE, 7, 14 n 17 jun, dan jugak viva FYP 19 jun, aku da boleh stat kije 24 jun.
mudah2an sume yang dalam perancangan akan sukses sumenye.


Third. aku pun nak bersyukur jugak sebab batuk aku da sehat. 
lepas hampir 4, 5 minggu batuk kohong-kohong. tahap kesyukuran bile batuk hilang memang sangat la melampaui batas. mane taknye, waktu batuk dulu, memang rase terseksa sangat2 dan sangat2 diuji jugak. can u imagine, every day, rase dada berombak, nak makan tak lalu, nak cakap pun rase macam tak sopan bile selalu batuk camtu. tapi at last, segala keperitan itu mengajar erti penghargaan. dalam tak sedar dengan tubuh yang sentiasa sihat dan sempurna, itu sebenarnya adalah nikmat yang paling terbesar yang kadang2 mungkin kite terlepas pandang.

cite pasal batuk ni plak, teringat plak kaat pak cik bas ni. sesangat kind-hearted. mase tu aku ade intebiu kat kl, kat pj sane tu. dengan batuk yang makin teruk waktu tu, aku gagahkan diri jugak, kalu pon tak segagah badang, tapi at least aku cube la kan. so pegi sane malam selase and balik perlis semule malam rabu. aku pegi dengan madi, kebetulan sangat madi pon dapat interbiu tu jugak. aku amek bas etika, selesa sangat, air cond tak kuat sngat, bas tak laju sngat, bas on time and macam2 lagi servisnye yang memberangsangkan. mase balik tu, aku dapat seat 1a, duk kat depan yang dekat ngan pintu, dekat jugak dengan pak cik bas. 

batuk terus melanda, batuk lagi dan terus batuk. ekceli, aku memg da prepare ngan sebakul ubat-ubatan. ubat batuk wane itam tu, yang wane merah lagi, ubat flu, panadol, strepsil, fishermans friend, vicks, and air kosong jangan dilupa. so, konon2nya, nak claim tido la kan, aku pon makan la ubat batuk kaler itam aje. aku missed and tak makan ubat flu. so anak tekak aku mula menggatal dengan gatal yang sesungguhnya gatal. batuk yang menggila mula menyerang. kohong kohong keh keh and takde la bunyi kroh2. sampai satu ketika tu, batuk aku ni da mule menyerang konsentrasi pak cik bas mase bawak bas tu. pak cik bas yang caring maring siap oper air kat aku lagi, tapi aku berterima kasih je la sebab aku pon de bawak air sendiri jugak.

bas pon jalan macam biase, sampai la bas tu benti kat shell. aku pon turun sat. pastu bile aku naik bas tu semula, tetibe aku tengok ade satu air mineral kat ats seat aku tu. then, pak ck bas tu pesan, suruh minum air kosong banyak2. tetibe rase macam terharu jugak la ngan pak cik bas tu, sweet kan. hehe~
so, aku cakap terima kasih. jasamu dikenang pak cik. hehe~
at first, aku tak mau minum, konon nak simpan sbg kenangan, tapi last2 terminum jugak. hehe~


ekceli, mase otw p kl tu, ade jugak insiden yang jadik. tapi takpe, lain kali aku stori mori deh.
anyway, sambung study utk eng management plak.

kbai.

ps: counting for many important days!~

Lulu

Assalamualaikum...

Again. missing him.
and as usual, the vow, titanic and 3 idiots akan jadik saksi aku.
watching these three movies sikit sebanyak buat aku senyum sorang-sorang.
and this entri, is special for him.

kbai.

Monday, 27 May 2013

Mimpi Lagi

Assalamualaikum...

Lame benor rasenye aku tak menaip kat sini.
almaklum saje la, bz la katekan.

Ekceli, nak share samting. tak penting sangat pong. tapi nak jugak aku coretkan kat sini.
hoping that, aku takkn terlupe untuk share dengan my lulu jugak nanti.

Alkisahnye bermula bile aku buat keputusan nak tido awal. kononnye nak bangun, then terus studi, sambung buat thesis.
bile da tido punye sedap, langsung tak sedar ape2, mimpi sedap pun datang bertandang sekali.
aku ni memang suke betol tang mimpi2 ni. mimpi sedap, memang kasi feeling abes waktu tido tu.
mimpi tu memang syiok. sebab ni pengaruh novel2 yang aku da bace mase weekend tu.
tapi bercampur jugak dengan mimpi yang seram. fuhhhhh~ bedebo sungguh jadiknye.

Nak dijadikan crite, aku mimpikan my lulu tadi.
at first, sangat indah. macam dalam cite novel, kite dedu orang kelua dating, naek kete.
sembang2, borak2, i look at you, u look at me, we look together.
and yes, i do really totally miss our moment together.
bile da abes borak, then my lulu balik semule ke kem.
memang da jadik hobi aku, selalu kol my lulu walaupun aku tau, die memang tak on fon.
sesaje kol je pong.
then, tetibe bile aku kol. ade orang jawab. tapi bukan suare my lulu.
memule, suare lelaki, pastu suare perempua.
terkejot sangat. kemdian, orang yang kat talian sane tu buat loudspeaker.
abes satu dewan dengar.
meaning that, kantoi la my lulu ade tepon. tapi jangan salah paham plak, in real, my lulu tak bawak tepon hokeh.
bile sume orang da tau, aku jadik cuak. tapi aku lagi cuak bile pk kan my lulu, aku ta mau pape yang buruk jadik kat die.
takut punye pasal, aku terus terjage.

fuhhhh~ mengucap panjang jadinye.
aku risaukan die.
this week, my lulu kolled me.
thank you so much.

and yes, another 39 days to meet him
sangat tak saba.
well, sambung buat thesis ni dengan penuh semangat.

kbai.

ps : ready for another interview this friday. pray me for the best.!


Friday, 22 March 2013

Bukan A Semata

Assalamualaikum...

Pagi Jumaat yang mulai memanas. Almaklum saje la, katenye duk peghlih, harus la merasa kepanasan yang tak terperi ni. tapi, sila gunakan pelembap safi untuk memastikan sinaran matahari tak terus terpancar mengenai kulit anda. iklan pendek seketika. hehe~

So, semalam, Khamis, 21 Mac 2013, result spm is da keluar. fuhhhh~
adik-adik sesemua mesti da lega kan? 
walau apa keputusannya, redha.
and it goes same wif my beautiful sista.
hopfuli, sumenye ok.

let me stori.
the nite before my adik amek result spm, i chit chot with her.
talking non-stoply. sume bende nak cite kat die. and she is very good listener.
thats why i loveeee my sista very damn much. hehe~
after bercerite sume bagai, then before letak tepon
i asked her

me : besok result spm kan?
sista : aah.
me : gudluck and tahniah.
sista : maseh.

then, afternun semalam, she called me again, asking for my ic, for broadband payment, maybe.
after that, i asked her again.

me : da amek result td?
sista : daaa
me : tahniah
sista : maseh     

i dont want to talk too much bout her result.
i noe she olredie gave her  the veri veri veri best. 
so now, she need to give full focus for  STAM.
yes, i am very de hepi enough.
at least, in my family, there is still ustazah cecomel yg boleh i jadikan rujukan kalu i ade masalah.  

ekceli, dulu aku memg sangat2 nampak yang A tu jadik ukuran kejayaan.
itu 6 tahun dulu la
but now, tak lagi
apa yang lagi penting
pastikan anda tahu apa yang anda buat
and sila pastikan jugak, anda berada di atas track yang betul
kalu tergelincir, kalu terjatuh, tolong la betulkan, tolong la bangkit semula   
 
so my dear little sista,
kak are tak kesa ape jua yang ijan dapat, yang penting jangan berhenti belajar dan teruskan usaha anda.
semuga ijan terus berjaya dalam semua bende yang ijan buat ya.
amin. sebenarnye sampai sekarang aku ta tau result adik aku tu.hoping de best for her.     


here. i wanna share samting
two besh ticket
one ticket to go to my besh hometown in de world
yessss. cant wait !!~

then, the second ticket is
ticket for my 4th birthday present for this year
maseh
hehe~

        
then, sekian

kbai.

ps : fear of fyp makin terasa


Tuesday, 19 March 2013

Syukur

Assalamualaikum...

Alhamdulillah...Syukur...
Finally, i got this.


beronak -ronak sangat dah malam ni.hehe~

kbai.



Monday, 11 March 2013

Missed

Assalamualaikum...

Tak mahu bagi intro pepanjang. cume nak share.

09.03.2013
22:42:32

My chenta hati called me. 5 times. yeaaayyy!~
unfortunately, i missed it.


so, i need to wait another 3 months for him.
yes.3 months.
i wait for you.

kbai.

ps : entri tade motip.sob3~

Sahabat

Assalamualaikum...

Nah. ini entri spesel untuk awak sorang. *bajet kan? haha~
ok. aku tau, sahabat2 aku, awak dan kengkawan semua memang takkan bace entri ni.
tapi, tetap nak dedicated untuk u ollls jugak.

 
Kau ada dikala ku suka
Dikala ku duka
setiap tangisan dan juga ketawa
Kau ada dikala ku perlu
setia menemaniku
Pegang erat tanganku bila aku jatuh


Kau lah yang selalu
Selalu menemaniku
Mendengar kisah pahit manis
Hidup ku

Kau lah yang di situ
Setia menunggu ku
Kau lah yang satu
Menjadi sahabatku

Ku tahu ku kan selalu ada
Pada dirimu
Dan ku harap kau juga rasa begitu

Kau lah yang selalu
Selalu menemaniku
Mendengar kisah pahit manis
Hidup ku

Kau lah yang di situ
Setia menunggu ku
Kau lah yang satu
Menjadi sahabatku


Kau lah yang selalu
Selalu menemaniku
Mendengar kisah pahit manis
Hidup ku


Kau lah yang di situ
Setia menunggu ku
Kau lah yang satu
Menjadi sahabatku


Sahabatku.

kbai.

ps : waitin for the next. hehe~


Saturday, 2 March 2013

Semangat and LIFE

Asslamamualaikum...

Semangat yang hilang? itu lagu xpdc.
Penuh semangat ? itu da macam lirik lagu idola kecil.

kalu nak ikutkan banyak lagi bende yang dikaitkan dengan semangat.
klise punye nasihat, kene la harus semagat selalu.
then, bile da klise, bila da slalu sngat, maknenya bnde tu memg penting dalam kehidupan kite.

tapi bile cakap pasal hidup, kehidupan, what is life actually?

yes. life is about creating ourselves.

bile digabungkan antara semngat dan kehidpan ini, memang sangat berkait mcam dalam cite feberet yang aku tengah addicted skrg.
cite ape? ala cite korea. nonsense sangat kan? dulu memg tak suke snagt tgok cite korea ni. tpi ni slah satu cite korea feberet aku lpas cite stairway to heaven.

so, aku memg recommend sngat kat korang sume, sile la tngok cite ni ye. jewel in the palace.
sebenarnya, aku memg nak ulas pnjang lebar pasal cite ni, tapi aku suntuk mse, blogging smbil tngok muvie memng tak sesuai.
so aku pilih blogging sat n tgok muvie lame.haha~

next time, aku stori k.

kbai.

ps : batuk menyerang. kohong.kohong....

Selamat

Assalamualaikum...

Jumaat. Penghulu segala hari. 1 March 2013.
tarikh yang cantek, hari yang baek.
manakan tak, tengok la. 01.03.13....
cantek kan tarikh tu. n its my birthday tooo.

Siti Zaleha binti Aziz.
Selamat Ulg Tahun Kelahiran.
Aku tak harapkan pape. Aku cume mengharapkan yang terbaik dalam semua yang aku buat dan sentiasa mendapat payungan rahmat drpdNya.
Sebenarnya, nak je aku buat ucapan yang pnjang lebaar lagi, tapi takpela.
doaku buat semua akn sentiasa aku sisipkan dalam setiap doa mase berdating 5 kali sehari bersama Pencipta ku.

kbai.

ps : haarus matang bersama usia tapi masih ceria seperti kecil ketika.

Tuesday, 26 February 2013

PENDEK dan KUMPUL

Assalamualaikum...

Selasa. Rase macam nak berstori mori samting.
Yang jugak experiencing by me.
Jadik tak lame dulu, dalam sepoloh hari yang lepas.

Kisah nye bermula mase aku nak balik menuju perlis yang indah permai ni.
Hati rase tak saba nak balik sini.
Bile duk cuti kat rumah, tetibe rase rindu pulak kat suasana padi kat sini.
nyaman, selesa, besh. 
kepada sesape yang belom merase suasana perlis, please come here. no regret tau. hehe~

Berbekalkan tiket 17 Feb, dengan menaiki bas Sri Jengka Jengka Liner, ke Perlis juga aku akhirnya.
As usual, bas jalan sekejap, pastu mesti benti kat stesen bas Temerloh, amek orang lagi. n yang paling penting, nak kene qada n jamak maghrib dan isyak.

Then, aku pun turun la sengsorang. bile aku turun jejalan sesorang, aku bukan loser ok. haha.
tapi sebab kawan aku ehem2. so, aku konon2 indi je la kan. hehe~
bile aku da sampai kat surau, takde la crowded sangat dalam tu.
kirenya macam yang amalina cakap, yang sedang sedang saja. hehe~

Mase aku n jemaah lain tunggu nak masuk maghrib tu, tetibe ade la sorang akak kat sebelah aku ni.
Ramah mungkin, dalam nada nak bertanya n ajak borak.
Nak je aku tulis conversation ktorang kat bawah ni, tapi rase macam nak tulis citenya aje.
pendek sikit ye dok.

Akak yang berhitam manis mulakan perbualan.
Bertanyakan tentang niat solat qasar dan jamak.
tetibe aku jadik gugup. bukannye aku tak pernah buat, selalu buat, tapi bile ade orang tanye, mesti jadik gugup nak jawab. selenge kan? haha~
so aku jawabla macam yang aku selalu buat tu. then lepas je aku cite sikit2 yang konon2 macam ustazah, tetibe aku rethink, betul ke ape yang aku cite tadi? betul ke ape yang aku cube sampaikan tadi? 

Tetibe rase macam samting pulak. then terus kuatkan hati, yakinkan diri.
lagipon tak jumpe da akak tu lepas ni, so tade pape kot. hehe~

Lepas siap semayang sume tu, aku naek bas macam biase, duduk, piki2 kejap, pastu terus sambung tido. haha~

tapi cite ni tak habis lagi.
ape yang cube sampaikan kat sini adalah, akak tu merupakan suatu medium yang telah Allah hantar pada aku sbg PERINGATAN.
peringatan pasai ape? pretty sure about my niat semayang.
this is not about niat semayang 5 waktu macam kite blaja dedulu mase dajah 1, dajah 2 dulu.
tapi ni niat solat qasar dan jamak. yang mana suatu rukhsah yang Allah kurniakan untuk seluruh umat kekasihNya. kalu tak silap, aku belaja semayang ni mase dajah 5 mungkin.
PENDEK dan KUMPUL.

so, camne niat sebetulnya untuk solat qasar dan jamak ni? let recheck diri sendiri.
Ekceli ade due care nak jamak ni.
jamak taqdim ngan jamak takhir.

jamak takdim tu maknenye, semayang asar diawalkan dalam waktu zuhur.
semayang isyak diawalkan dalam semayang maghrib.

jamak takhir pulak, semayang zohor dimasukkan dalam solat asar.
semayang maghrib dimasukkan dalam solat isyak.

Qasar ni pulak maknenye memendekkan semayang yang empat rakaat kepada dua rakaat. contohnye macam semayang Zohor, Asar dan Isyak. no untuk subuh ngan maghrib ok. huhu~
 

jom tengok niatnye semula ye.

Jamak Taqdim dan Qasar
1. Sunat @ afdhal melakukan solat waktu pertama dahulu  (Zohor/Maghrib) kemudian diikuti oleh Solat Waktu kedua (Asar/Isya’)
2. Selepas salam solat pertama,  sunat iqamah dan kemudian dirikan solat yang kedua.
Zuhur-Asar

أصلي فرض الظهر ركعتين قصرا مجموعا إليه العصر أداء لله تعالى


“Sengaja aku solat fardhu zuhur dua rakaat dipendekkan dan dihimpunkan kepadanya asar tunai kerana Allah Taala”.

أصلي فرض العصر ركعتين قصرا مجموعا إلي الظهر أداء لله تعالى


“Sengaja aku solat fardhu asar dua rakaat dipendekkan dan dihimpunkan kepada zuhur tunai kerana Allah Taala”.

Maghrib-Isyak

أصلي فرض المغرب ثلاث ركعات مجموعا إليه العشاء أداء لله تعالى

“Sengaja aku solat fardhu maghrib 3 rakaat dihimpunkan kepadanya isyak tunai kerana Allah Taala”.

أصلي فرض العشاء ركعتين قصرا مجموعا إلي المغرب أداء لله تعالى

“Sengaja aku solat fardhu isyak dua rakaat dipendekkan dan dihimpunkan kepada maghrib tunai kerana Allah Taala”.

Jamak Takhir dan Qasar
1. Sunat @ afdhal melakukan solat waktu kedua dahulu (Asar/Isya’) kemudian diikuti oleh Solat Waktu pertama  (Zohor/Maghrib)
2. Selepas salam solat waktu kedua,  sunat iqamah dan kemudian dirikan solat waktu yang pertama.


Asar-Zuhur

أصلي فرض العصر ركعتين قصرا مجموعا إليه الظهر أداء لله تعالى

“Sengaja aku solat fardhu asar dua rakaat dipendekkan dan dihimpunkan kepadanya zuhur tunai kerana Allah Taala”.

أصلي فرض الظهر ركعتين قصرا مجموعا إلي العصر أداء لله تعالى

“Sengaja aku solat fardhu zuhur dua rakaat dipendekkan dan dihimpunkan kepada asar tunai kerana Allah Taala”.


Isyak-Maghrib

أصلي فرض العشاء ركعتين قصرا مجموعا إليه المغرب أداء لله تعالى

“Sengaja aku solat fardhu isyak dua rakaat dipendekkan dan dihimpunkan kepadanya maghrib tunai kerana Allah Taala”.

أصلي فرض المغرب ثلاث ركعات مجموعا إلي العشاء أداء لله تعالى

“Sengaja aku solat fardhu maghrib 3 rakaat dihimpunkan kepada isyak tunai kerana Allah Taala”.

tapi kene engat pulak, bukan suke2 aje boleh buat solat ni. sebab nye, kemudahan /rukhsah tu datangnye bersyarat.
ape pulak syarat yang membolehkan solat ni dikerjakan?

Syarat Jamak Takdim :
 

i. Hendaklah dimulakan solat pada waktu yang pertama seperti Zohor kemudiannya diikuti dengan Asar dan Maghrib kemudiannya Isyak
ii. Niat Jamak dalam solat yang pertama pada permulaan takbiratul ihram
iii. Berturut-turut (Muawwalat) antara solat yang pertama dengan solat yang kedua.


Syarat Jamak Takhir :
 
i. Hendaklah diniatkan di dalam hati pada waktu yang pertama yang ia akan menangguhkan solatnya hingga ke waktu yang kedua.
ii. Masih berada dalam musafir hingga selesai kedua-dua solat.


 
Syarat-syarat sah Solat Qasar ialah :
 

Musafirnya tidak bertujuan maksiat.
Perjalanannya melebihi 2 marhalah iaitu 60 batu / 96.6 km
Diniatkan qasar solat ketika takbiratul ihram
Tidak boleh mengikut imam yang sedang solat sempurna (Tamam)
Mengetahui solat qasar itu menjadi harus baginya
Mengetahui tempat yang hendak dituju, jika tiada tujuan atau matlamat tidak sah qasarnya
Tidak boleh qada qasar solat yang ditinggalkan semasa di tempat kediamannya tetapi solat yang ditinggalkan semasa dalam musafir boleh di qada'
Masih berada dalam musafir hingga selesai solatnya


so, betulkan niat, teruskan bermahmudah, dan cube la hindari mazmumah.
keredhaan dicari, kebahagiaan ditemui.
salam penuh hikmah untuk cube berubah.

kbai.

ps : cube jadi yang terbaik.