Digital clock

Thursday, 16 October 2014

Peringatan di kala alpa

Assamualaikum...

Hari Khamis penuh keberkatan dimulakan dengan perasaan marah tak tentu hala. Tak tahu arah punca, habis yang tak berkenaan dikaitkan sekali. Merah padam muka tahan marah.

Workload, tu bende biase. Kalu takde worload, tak mencabar la kije tu jadiknye. Tapi naseb bebaik, takde sape yg jadik mangsa kena marah, kalu tak, nyesal tak ke sudah. Itu ni haa, same cam satu kesah tu, yang pasal anak die marah, then bapak die pesan, setiap kali marah, ketuk paku kat pagar luar, then kalu dah tak marah, cabutla paku tu semula. bile dicabut paku, memang paku dah takde, tapi kesan ketukan paku tu tetap ade kan. See, very big impact kalu marah dan lepaskan pada orang. Jadik, kat sini, saya sangat nak advisekan diri sendiri, kalu marah, balik rumah, nangis sesorang. Ok fine, da larik topik.

Back to main topic, as usual, since i need to finish my work before dateline, so pagi td pg buat ppm, jumpe one my favourite sister, Sr Hayati. I tell u, she is very nice person, i love being friend with her. Yela, smbil buat kije, sambil berkawan, ye dak.

This morning, when i met her, some part of me felt so miserable, but i tried to cool down. In the meantime, terasa macam suatu peringatan yang telah Allah hantar melalui Sr ni. Bayangkan, tengah2 rase serabut ni, tetibe datang sorang yang tak dijangka, datang untuk bagi peringatan. Tak panjang pun, tak lame pun, tapi sangat banyak dapat diserap buat peringatan.

Memula sekali, Sr just nak share kisah some of the practical student, and then, masuk kisah anak die yang eksiden pagi tadi. Macam mana ketidaksabaran dan ego tinggi menyusahkan emaknye. Almaklumla, kat jalan raya yang dah mesti dikongsi bersama, kalu ade kereta lain nak masuk, silekan, bagi je laluan.Takkan melambatkan, tapi dah pasti akan dapat kemudahan yang tak disangka kelak, sebab dah menyenangkan orang lain.

Pastu lanjut pulak kisah jodoh. haha yang ni aku suke sesangat. Almaklum, kalu yang belum kahwin ni, memang suke bebeno dengan topik ni. Her story about jodoh is, die kahwin dengan pilihan paren yang jugak sorang despatch. And now, dah kije sbg Pengurus Kanan yang tak disebut nama syarikatnya. The thing is, no one knows our future, no one knows my future, no one knows others future, except Allah. Keikhlasan. Itu yang penting.

Ok jalan cerita dah terbelit2 pulak. Jadik, kat sini, aku boleyla simpulkan yang banyak bende peringatan yang datang tanpa dipinta, lagi penting tepat pada waktunye. Peringatan yang aku dapat pagi ni:
1. Hidup jangan sombong, jangan tamak, jangan marah, nanti rugi
2. Hidup ni kene selalu hormat orang, respect other people.
3. Jodoh tu satu ketentuan, terima dengan hati terbuka, pasti ade hikmah lain yang akan menyusul.
4. Paling penting, jangan marah selalu. Kene sentiasa berkawan dengan Allah.

Ok, tu je, sekian.
kbai.

Tuesday, 30 September 2014

Come Back

Assalamualaikum...

Come back. Lame tak blogging. Lame tak stori mori. Lame tak merepek sakan. Lame tak merapu. Lame tak cerita panjang. Uisshh memang lame.

Lame yang panjang, penuh dengan banyak cerita kehidupan. Yang pasti menarik untuk aku taipkan semula.
Dah mesti aku akan cecube taip sesatu cerita. dari a sampai la a semula. nah. hahaha

So, fes of all, aku nak btau yg aku da aku da ubah url blog ni ke yang lebih formal sikit. eh bukan sikit, tp tersangat formal. from luluselalu.blogspot.com to sitizalehaaziz.blogspot.com. Amacam? Kemain kan formal tu. hahaha

As to celebrate kepulangan aku ke arah penulisan berpanjangan yang harus dikekalkan, harusla layan lagu hall of fame by the script. Lets kite. Nah aku letak liriknye aje la ye.
Walaupun lagu ni da agak lame, tapi layan kepala jugak la ye. and jugak, buat aku rase nak bangun and nyanyi sekali. eh! haha




Yeah, you can be the greatest
You can be the best
You can be the King Kong banging on your chest

You can beat the world
You can beat the war
You can talk to God, go banging on his door

You can throw your hands up
You can beat the clock (yeah)
You can move a mountain
You can break rocks
You can be a master
Don't wait for luck
Dedicate yourself and you gon' find yourself

Standing in the hall of fame (yeah)
And the world's gonna know your name (yeah)
'Cause you burn with the brightest flame (yeah)
And the world's gonna know your name (yeah)
And you'll be on the walls of the hall of fame

You can go the distance
You can run the mile
You can walk straight through hell with a smile

You can be the hero
You can get the gold
Breaking all the records they thought never could be broke

Yeah, do it for your people
Do it for your pride
How are you ever gonna know if you never even try?

Do it for your country
Do it for your name
'Cause there's gonna be a day...

When you're standing in the hall of fame (yeah)
And the world's gonna know your name (yeah)
'Cause you burn with the brightest flame (yeah)
And the world's gonna know your name (yeah)
And you'll be on the walls of the hall of fame

Be a champion, be a champion, be a champion, be a champion
On the walls of the hall of fame

Be students
Be teachers
Be politicians
Be preachers
(Yeah)

Be believers
Be leaders
Be astronauts
Be champions
Be truth seekers

Be students
Be teachers
Be politicians
Be preachers

Be believers
Be leaders
Be astronauts
Be champions

Standing in the hall of fame (yeah, yeah, yeah)
And the world's gonna know your name (yeah, yeah, yeah)
'Cause you burn with the brightest flame (yeah, yeah, yeah)
And the world's gonna know your name (yeah, yeah, yeah)
And you'll be on the walls of the hall of fame

(Be a champion)
You could be the greatest
(Be a champion)
You can be the best
(Be a champion)
You can be the King Kong banging on your chest

(Be a champion)
You could beat the world
(Be a champion)
You could beat the war
(Be a champion)
You could talk to God, go banging on his door

(Be a champion)
You can throw your hands up
(Be a champion)
You can beat the clock (yeah)
(Be a champion)
You can move a mountain
(Be a champion)
You can break rocks

(Be a champion)
You can be a master
(Be a champion)
Don't wait for luck
(Be a champion)
Dedicate yourself and you gonna find yourself
(Be a champion)

Standing in the hall of fame

malam sudah. tp belom siap transfer data.
kbai.


Monday, 25 November 2013

Jauhnya kita

Assalamualaikum...





Sangat sangat setuju dengan quote kat atas. past is past and always hoping for the best for future.
Betul, betul sesangat, bile diuji camni, rase macam nak meraung, nak nangis kekuat, terasa loser sangat bile pikikan bakal takde kije. walaupun aku tak pernah bayangkan semuanya akan jadik cmni, tapi bukan lah aku yang tetapkan semuanya. tapi itu bukan pengakhiran. kenapa mesti nak bersedih, sedangkan jalan dah ade depan mata. yang penting usaha dulu.

Perasaan semacam loser ni memang takkan lari jauh, tetambah pulak bile sesorang. syaitan datang menjenguk, bisik2, gelak2 kat telinga, then hati kecil akn mula bersuara kecewa. tapi kenapa terlalu mudah kalah dengan godaan syaitan dan sukar benar untuk kuat macam gajah. yesss, kuat macam gajah, sekali kene lenyek, setepek. hehe.

tepuk dada tanya iman. 
nape mudah sangat syaitan pengaruhi perasaan kita? 
mudah untuk buatkan kita rase kecewa?
mudah untuk buatkan rase lemah? 
mudah untuk buatkan rase putus asa?
mudah untuk rasa losernya?
ohhhh. mudah. jawapannya mudah.
kerna kita jauh. jauh dari Allah.

Jauhnya kita dari Allah.
Imbas kembali. Dhuha, witir, tahajjud, hajat, itu semua satu amalan harian satu ketika dulu, pernah seawalan dulu. tapi sekarang, semuanya hilang entah ke mana. dengan alasan, penat bekerja, dan tiada masa. Oh lupa diri seketika. tika nikmat itu ditarik semula, barula akan terjegil, terbuka luas mata.
Terdiam, lantas memikirkan sedalamnya. Mungkin ini satu peringatan untuk diri sendiri supaya tidak mudah alpa dan leka, dengan nikmat dunia, yang jelas pinjaman semata.

Oh diri, teruskan bersabar dan teruskan berusaha.
Letakkan tangan di dada, dan katakan, All is well. yesss, all is well. all is well. all is well.
Semuanya akan baik2 belaka. jangan berhenti berharap.
Kecewa itu pasti ada dalam diri semua manusia. tapi bentuk penjelmaan nya jelas berbeza.
Dan jika benar lah kecewa itu satu jalan untuk jadik kuat macam gajah, aku bersedia.


dan ya betul lagi benar, aku bersedia untuk menjadik lebih kuat.
kbai.


Wednesday, 21 August 2013

Mati itu Pasti



 Assalamualaikum...

Hari ni satu Malaysia ni dikejutkan dengan berita terhangat bile satu bas ni kurang bernaseb baek lantas mencium gaung di KM3.6 di jalan Genting- Karak. 37 maut, 27 lelaki and 10 wanita.
Masya Allah. Satu kejadian yang memang sangat tak disangka. ini la yang dimaksudkan malang tu tak berbau. Yela kan, bukan sebuah bas je yang lalu kat kawasan ni, bnyak tu. and dalam bebanyak tu, bas ni yang kurang bernaseb baek. ape2 pun, sedekahkan al-Fatihah untuk mangsa beragama Islam dan semoga mereka tenang di sana. Buat kita semua pula, jadikan pedoman. Mati itu pasti. bersedia lah. 

http://mynewshub.my/wp-content/uploads/2013/08/BasTerbalik08.jpg

Ini berita yang aku tengok and dengar malam tadi.

Pagi tadi pulak, opis kitorang terkecoh sekejap sebab ade sorang operator, yang jugak orang malay and ramah orangnya, telah terlibat ngn kemalangan. Meninggal dunia kat tempat kejadian. Also unexpected news.
Can you imagine, u sampai ofis dengan muke sengih2, senyum2 gigi berkilat, then tetibe ade orang masuk opis dengan mate merah, sedu sedan tengah nangis. aku jadik kelu sekejap. then, bile dengar whole stori, aku terkedu. Mati itu pasti. and kite takkan pernah tahu bile dan mcam mane nantinye.
Aku tumpang simpati dengan ape yang jadik. sedekah al-Fatihah untuk arwah. Semoga arwah tenang di sana.

Dalam mase satu hari, aku dapar due news, kemalangan, melibatkan kenderaan, dan kematian. aku jadik cuak, takut. lantas muhasabah diri, cermin peribadi, akhlak dan timbangan diri.
Camne kalu mase aku tibe tak lame lagi? Mungkin esok.mungkin luse. mungkin tak tahu bile. tapi harus bersedia. tapi bersedia kah aku? dosa pahala yang tak pernah aku tahu timbangannye, tapi pahala lah  yang harus dibawa bekalan bersama. 

Cermin diri, cermin timbangan diri. seimbangkah kite? atau pahale terlebih? itu bagus. Kalu dosa terlebih? Kembalilah ke jalan yang benar lagi membenarkan. 
Aku bukan siapa2 untuk nasihat siapa2. tapi aku masih cube menasihat diri sendiri yang terkadang buta antara dosa dan pahala.
Semoga Allah terus memayungi dan merahmati kite semua. 

Kbai.

Monday, 19 August 2013

Study n Work

Assalamualaikum.

First. Selamat Hari Raya. Hari ni 11 Syawal sudah.

24 Jun 2013. 24 Julai 2013. Esok luse dah 24 Ogos 2013 pulak.

Almost 2 months dah rupenye aku tinggalkan meje study, assignment, presentation, slide show, tido pukul 3,4  pagi, tengok muvie memalam hari, online sampai ke pagi, updating latest news evri mornin dan macam2 lagi. and i do really miss this moment. lagi best, bile da setat borak2, gosip2 sampai tak hengat dunia. bile tengok jam, da lewat malam, baru la terkial2 carik bantal selimut. haha.
Ade lagi banyak bnde aku nak share, tpi dot noe nak stori lorrr. huhu~

At the same time jugak, bermakna da dekat 2 bulan jugak la status aku drpd sorang pelajar sudah bertukar kepada seorang pekerja. Sedari awal, aku bersyukur sangat bile Allah mudahkan perjalanan aku ni. Mungkin gaji aku ni takla sampai 4,5 k, tapi at least, aku da setat merase susahnye carik duit sendiri. 

Mase kije ni jugak la, aku da belajar jadik kental, hati dah jadik keras. Kalu dulu, pantang ditegur, mesti nak berderai air mate, tapi slow2 aku da terima org nak cakap pape pon. Kalu mase pengalaman bulan pertama dulu, aku asek terkial2 nak belajar bende baru kan, situ bnde baru, sini bnde baru, kalu tersilap, mesti kne tengking. Paling tak tahan, satu ofis boleh dengar tu. Waktu tu jugak la kan, rase macam nak banjir jugak la kan, mate merah semacam. 

Tapi bile da lame2, aku da setat rilek. Cakap la pape pon, aku trime je. Ini pon sebabnye cinte hati aku tu, selalu aje cakap macam2 kat aku. Kekadang, die tu da jadik macam orang tue yang suke membebel, ustaz yang selalu bagi ceramah, kaunselor yang semestinye bagi nasehat, dan mcam2 lagi. Die pesan, layankan je, orang nak marah ke, orang nak sembur ke, orang nak bebel ke, layankan je pastu senyum. haha.

Setat from that moment, aku da setat senyum bile kne marah. Kadang2 aku ade menjawab jugak. Yela kalu da bukan salah aku, mestilah aku nak pertahankan diri sendiri kan? haha. 
Tapi bile aku piki balik, makin aku menjawab, makin panas aku rase, makin tak best nak kije. Pastu aku da tak nak menjawab lagi, aku da setat senyum je. Sampaikan satu tahap tu, mase bos aku dok naek hangin semacam nak marah aku je, aku senyum je la kan. Die sambung lagi marahkan aku sebab aku senyum. haha.
Kelaka sungguh la.

Then, mase fes month tu jugak, aku rase macam takde tarikan langsung nak kije. Yela kan, kalu dok bos asek nk hentam aku, geram jugak rasenye. Tapi bile aku da reset minda, yang tak best tu da jadik enjoy plak. Lagi best bile aku da setat masuk kepale ngn opismet. Aisyah yang cantik, kome yang lawok, wana yang bnyak bercerite and aimi yang banyok gelok. Sedak jugak.

And sekarang, bile da kije ni, baru la aku realize yang environment is the most important factor waktu kije selain drpd gajinye aje. And thanks Allah, sebab bagi environment yang selesa. And also, tersangat la penting bagi aku untuk tidak biakan keadaan sekeliling mempengaruhi rase, perasaan dan emosi aku. Sebaliknye, biala emosi kite yang pengaruhi keadaan sekeliling. I mean, emosi yang cantik2 la kan. 

So setiap pagi, bile aku bangun tido, fes thing yang akan aku buat ialah SENYUM. Bunyik mcam pelik nak snyum bile bangun tido, tapi senyuman di permulaan akan membawa kebahagiaan hingga ke penghujungnya.
And yes, aku merase indah bile aku da setat menikmati hari2 yang mendatang.

Ok. Sampai sini saje. Baju baru siap dibasuh. Perlu dijemur. Esok kije.
And to my chenta hati, sile bertahan di sane ye. Bersabar untuk mase yang sekejap ini ye.

Kbai.