Digital clock

Sunday, 23 December 2012

Doaku untuk abg Selalu

Assalamualaikum….

Esok 24 disember 2012, my beloved brother akan dioperate sekali lagi. Dan kali ni, pembedahan yang lagi besar, sebabnye, nak masuk kan besi. Oh bahase yang sangat tak teknikal kan? Bak kate dr haniza ritu.hahaha~

So, technically, disebabkan ni satu pembedahan nak masukkan besi dalam daging,again tak teknikal, biakan, hahaha, so proses ni dinamakan prosthesis. suatu proses yang dilakukan untuk menggantikan bahagian2 badan such as sendi, tulang dan plat tengkorak.

As to replace important portion of the body, the material used must be selected wisely. Kalu nak diikotkan banyak choice yang boleh digunakan, contohnye, cobalt-chromium alloys,stainless-steel dan jugak titanium alloys. Semua material ni memang sesuai kalu nak digunakan untuk tujuan ni. Tapi pemilihan material haruslah tepat berdasarkan kepada characteristics material tu sendiri.

Kalu nak diikotkan, stainless steel ni memang bagus untuk tujuan prosthesis sebab, adanye chromium dalam material ni. Chromium oxide ni bagus sebabnya boleh tahan karat.
cobalt chromium pon bagus jugak ade molybdenum is added to the material to produce finer grains. As a result, the material becomes higher in strengths. Chromium tu sendiri da sememangnye menambahkan lagi ketahanan untuk karat.
then, proceed with titanium. Titanium is very light metal compare to both of material stated above. Tapi memang ade kekurangan yang sangat jelas yang mana boleh menyebabkan toxicity kepada sel sekeliling implant.
so, the best choice is cobalt chromium alloys. Material ni memang sangat sesuai untuk long service life contohnye untuk stems of the hip joint prosthesis. Tapi skrang ni stainless steel 316L banyak jugak digunakan.

Ok, skrang masuk pulak criter pasal tulang. Tulang memang penting. Kalu zezaman skola dulu, bile je van susu datang, sume orang berebut nak beli susu, sebab susu bagus untuk tulang. Walaweh…skema sangat dulu an. Haha~
so, bone fracture ade bnyak jenis sebenarnye. Tengok gambar kat bawah.

Aku sebenarnye tak pasti sangat ape jenis fracture abg aku tuh. Tapi aku rase mungkin jenis tranverse ataupoun compound. No komentar. Just opinion!~

Dengan mengenal pasti jenis fracture n menggunakan selected material with other additional things such as pin and clip, proses operation akan diteruskan. Yang tang camne nak operate tu, memang kene tanye doctor la pulak ye. Huhu~

So scary. Sebabnye, pretty sure, ade kesannye jugak. Theoretically, bile ade besi, corrosion pon mesti ade jugak. Cumenyer, rare sangat la nak jadik camtu. Mudah-mudahan dijauhkan daripada sebarang kesulitan dan sentiasa dipermudahkan.
To my beloved brother, I am humble to pray for your safety and great health. May Allah bless u and our family too, always.!~

kbai.

ps : is listening to just a dream continuously!~


No comments :

Post a Comment