Digital clock

Friday, 14 December 2012

Cinta Dari Syurga

Assalamualaikum...

before proceed, ni adalah entri sabtu lepas yang terlambat dipost.(^____^)

Mood jejiwang memalam ni.ahahaha. pengaruh media massa punye pasal la ni.
Well, strek to the point, cerekarama malam sabtu lepas memang besh. Jalan cerita punye mantop, memang bagi kesan mendalam kat aku la. Ikotkan hati memang nak ulas pulas panjang lebar, tapi jom, bace sinopsis ni dlu, hasil googelan dan penambah rase aku sendiri.haha~



Mengisahkan Damia, seorang aktivis dakwah di kampus dan Zairul, seorang mahasiswa biasa walaupun ibunya seorang ustazah. Demi cinta, Zairul sanggup menunggu kekasihnya, Hannan, yang melanjutkan pengajian selama empat tahun di luar negara. Suatu hari, ibu Zairul iaitu Puan Robiah bertemu dengan Damia lalu tertarik dengan pekerti Damia yang solehah. Puan Robiah cuba menjodohkan Damia dan Zairul. Setahun kemudian, hubungan cinta jarak jauh antara Hannan dan Zairul terputus.

Aku tak tahu la. tapi semenjak due menjak ni aku selalu dan terlalu sensitip pulak bile tengok drama-drama, filem-filem cintan cintun ni. Penangan cinta hatiku mungkin.hehe~

So, akibat daripada pertemuan yang tak sengaja and memang tak disengajakan, membuatkan mia rase berdebar bile tengok zarul. Almaklumlah, zarul tu pong ensem bebeh.hehe~
Nak dijadikan cerita bertambah hebat lagi, mak zarul belajar agama kat rumah mia. Then, diorang kenal la melaui mak zarul. In the mean time, zarul terputus dengan hannan. Hannan pon ade cabar zarul untuk carik perempuan solehah.

Disebabkan rase frust ngan hannan, campur pulak dengan rase tercabar, dan jugak sebab dah ade calon depan mate, so kawen la zarul ni dengan mia. Bile hannan dapat tahu, mestila berendam air mate tu punye. ala perempuan, memang mudah nak maafkan, tapi susah nak melupakan. kan kan kan? ngeh3.~
Tapi perkahwinan yang memang bukan atas dasar cinta, mustahil akan dipagari bahagia. tapi mia tetap jugak mencube. tapi malangnya, bertepuk dengan dinding memang jarang sangat nak berbunyi. so mia sedey.aku pong sedey jugak.uwaaaa~

Maka, baliklah hannan lepas habis blaja kat oversea tu. skipkan jalan cerita, setelah diaturkan oleh mia, maka berkahwinlah zarul dengan hannan.
Tapi zarul jahat.
Zarul tak adil.
Zarul da mule angkat suare.
Zarul dah mule lupekan isteri pertama.
Zarul jahat. Uwaaaa~
Mia berendam air mata. Last2, Mia buat keputusan untuk bercerai. Lagi rase sakit hati bile Zarul langsung tak halang nak bercerai. Adoyai. Lelaki. Bile dah bahagia memang dah takkan nampak pengorbanan orang lain. Bile Zarul dah bahagia dengan Hannan, sampai ngandung bagai, terus lupekan Mia.

Keputusan penceraian diteruskan. Lastly, Zarul rindukan Mia semula.

cinta memang takkan disedari, melainkan kalau tiba sudah waktu perpisahan.

So, moral of the story, bersyukur dengan apa yang ada, bersabar dengan apa yang tiada.
 Do keep our smiling face till jannah. Amin~



kbai.

ps : sampai perlis.fyp.grrrr~
ps2 : oh my jodohku.yabedabeduuu!~










2 comments :

  1. quiet interesting story ni. errr drama.. ehehe. Aku rasa realiti biasal tu.. ahahah

    ReplyDelete
  2. haha.tau takpe.
    sngat klise.
    tpi besh jugak.
    ngee~

    ReplyDelete