Digital clock

Saturday, 2 June 2012

haaa? kepit kuku pun ade hari ea?

assalamualaikum


okeyh. semalam ari sabtu bersamaan, 2 jun 2012 bersamaan dengan 12 rejab 1433H. bersempena dengan tarikh yang muncul satu kali je dalam seumur hidup ni, cik zaza nak amek kesempatan ni nak ucapkan selamat menyambut ulang tahun hari keputeraan rasmi seri paduka baginda yang dipertuan agong. sembah takzim.*act copy ayt ni drpd celcom jek. ngeh3.


malam ni, walaupun exam da mkin nak datang dekat,tpi cik zaza tetap nak jugak hapdet entri kat sini. terase mcam nak share samting. ase cam puas tahap gaban bile boley samting ngan uollss sume.*tangn ke dada, mata ke atas.haha.


okeyh. kuku. sume orang pun ade kuku kan? ok. cik zaza nampak de mamat ensem kat blakang sane ngah angkat tangan. ye cik abang, boley la turunkan tangan. cik zaza comey nampak daa.hihi.


okei.act kalu korang sume nak tau, ketip kuku ni kene ade harinye tau. kalu dolu-dolu, waktu ngah idung beringus, taik mata selambak, kuku mesti itam sebab kuat maen pondok2 kat tepi umah, gi tangkap ikan kat kolam. tu belum masuk lagi sekali ngan maen explorace. haha. pastu kalu nak makan, mesti kene suapkan, gara-gara keadaan kuku yg tak mengizinkan dan daa sngat berobah kaler.haha.


so, bile daa makin besa ni, daa belaja ketip kuku sendiri, daa belaja tatacara nye jugak. orang-orang tua selalu pesan, kalu nak ketip kuku, kene ketip ari isnin, kamis ngan jumaat. pas ketip tu, kene tanam kuku, supaya kuku tak hilang, senang nak cantum balik kat akhirat nanti.


tapi tapi, itu dolu-dolu. skang, bile cik zaza explore de world, memang betol upenye pesanan tu. tau tak sebab ape kene ketip kuku ari tertentu jek?
sebabnye...


Hari Sabtu: keluar dari tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit 
Hari Ahad: Keluar kekayaan masuk kemiskinan





Hari Isnin: keluar daripadanya gila dan masuk sihat
Hari selasa: keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit
Hari Rabu: keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan
Hari Khamis: keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit
Hari Jumaat: keluar daripadanya dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya rahmat daripada Allah Taala
haa. see? hebatkan? evrything happend for reasons okeyh.
so pasni,pilih hari tuk ketip kuku keyh.
kuku cantik luar dan dalam.


kbai.


ps :: machine ooo machine. 

2 comments :

  1. eh..zaza..thankz taw! ain tak pernah taw menahu pun pasal menda nie..thankz taw sharing :)
    dapat ilmu sket arinie ....


    Ain dah pandai buat drama sekarang.

    ReplyDelete