Digital clock

Thursday, 16 October 2014

Peringatan di kala alpa

Assamualaikum...

Hari Khamis penuh keberkatan dimulakan dengan perasaan marah tak tentu hala. Tak tahu arah punca, habis yang tak berkenaan dikaitkan sekali. Merah padam muka tahan marah.

Workload, tu bende biase. Kalu takde worload, tak mencabar la kije tu jadiknye. Tapi naseb bebaik, takde sape yg jadik mangsa kena marah, kalu tak, nyesal tak ke sudah. Itu ni haa, same cam satu kesah tu, yang pasal anak die marah, then bapak die pesan, setiap kali marah, ketuk paku kat pagar luar, then kalu dah tak marah, cabutla paku tu semula. bile dicabut paku, memang paku dah takde, tapi kesan ketukan paku tu tetap ade kan. See, very big impact kalu marah dan lepaskan pada orang. Jadik, kat sini, saya sangat nak advisekan diri sendiri, kalu marah, balik rumah, nangis sesorang. Ok fine, da larik topik.

Back to main topic, as usual, since i need to finish my work before dateline, so pagi td pg buat ppm, jumpe one my favourite sister, Sr Hayati. I tell u, she is very nice person, i love being friend with her. Yela, smbil buat kije, sambil berkawan, ye dak.

This morning, when i met her, some part of me felt so miserable, but i tried to cool down. In the meantime, terasa macam suatu peringatan yang telah Allah hantar melalui Sr ni. Bayangkan, tengah2 rase serabut ni, tetibe datang sorang yang tak dijangka, datang untuk bagi peringatan. Tak panjang pun, tak lame pun, tapi sangat banyak dapat diserap buat peringatan.

Memula sekali, Sr just nak share kisah some of the practical student, and then, masuk kisah anak die yang eksiden pagi tadi. Macam mana ketidaksabaran dan ego tinggi menyusahkan emaknye. Almaklumla, kat jalan raya yang dah mesti dikongsi bersama, kalu ade kereta lain nak masuk, silekan, bagi je laluan.Takkan melambatkan, tapi dah pasti akan dapat kemudahan yang tak disangka kelak, sebab dah menyenangkan orang lain.

Pastu lanjut pulak kisah jodoh. haha yang ni aku suke sesangat. Almaklum, kalu yang belum kahwin ni, memang suke bebeno dengan topik ni. Her story about jodoh is, die kahwin dengan pilihan paren yang jugak sorang despatch. And now, dah kije sbg Pengurus Kanan yang tak disebut nama syarikatnya. The thing is, no one knows our future, no one knows my future, no one knows others future, except Allah. Keikhlasan. Itu yang penting.

Ok jalan cerita dah terbelit2 pulak. Jadik, kat sini, aku boleyla simpulkan yang banyak bende peringatan yang datang tanpa dipinta, lagi penting tepat pada waktunye. Peringatan yang aku dapat pagi ni:
1. Hidup jangan sombong, jangan tamak, jangan marah, nanti rugi
2. Hidup ni kene selalu hormat orang, respect other people.
3. Jodoh tu satu ketentuan, terima dengan hati terbuka, pasti ade hikmah lain yang akan menyusul.
4. Paling penting, jangan marah selalu. Kene sentiasa berkawan dengan Allah.

Ok, tu je, sekian.
kbai.