Digital clock

Wednesday, 21 August 2013

Mati itu Pasti



 Assalamualaikum...

Hari ni satu Malaysia ni dikejutkan dengan berita terhangat bile satu bas ni kurang bernaseb baek lantas mencium gaung di KM3.6 di jalan Genting- Karak. 37 maut, 27 lelaki and 10 wanita.
Masya Allah. Satu kejadian yang memang sangat tak disangka. ini la yang dimaksudkan malang tu tak berbau. Yela kan, bukan sebuah bas je yang lalu kat kawasan ni, bnyak tu. and dalam bebanyak tu, bas ni yang kurang bernaseb baek. ape2 pun, sedekahkan al-Fatihah untuk mangsa beragama Islam dan semoga mereka tenang di sana. Buat kita semua pula, jadikan pedoman. Mati itu pasti. bersedia lah. 

http://mynewshub.my/wp-content/uploads/2013/08/BasTerbalik08.jpg

Ini berita yang aku tengok and dengar malam tadi.

Pagi tadi pulak, opis kitorang terkecoh sekejap sebab ade sorang operator, yang jugak orang malay and ramah orangnya, telah terlibat ngn kemalangan. Meninggal dunia kat tempat kejadian. Also unexpected news.
Can you imagine, u sampai ofis dengan muke sengih2, senyum2 gigi berkilat, then tetibe ade orang masuk opis dengan mate merah, sedu sedan tengah nangis. aku jadik kelu sekejap. then, bile dengar whole stori, aku terkedu. Mati itu pasti. and kite takkan pernah tahu bile dan mcam mane nantinye.
Aku tumpang simpati dengan ape yang jadik. sedekah al-Fatihah untuk arwah. Semoga arwah tenang di sana.

Dalam mase satu hari, aku dapar due news, kemalangan, melibatkan kenderaan, dan kematian. aku jadik cuak, takut. lantas muhasabah diri, cermin peribadi, akhlak dan timbangan diri.
Camne kalu mase aku tibe tak lame lagi? Mungkin esok.mungkin luse. mungkin tak tahu bile. tapi harus bersedia. tapi bersedia kah aku? dosa pahala yang tak pernah aku tahu timbangannye, tapi pahala lah  yang harus dibawa bekalan bersama. 

Cermin diri, cermin timbangan diri. seimbangkah kite? atau pahale terlebih? itu bagus. Kalu dosa terlebih? Kembalilah ke jalan yang benar lagi membenarkan. 
Aku bukan siapa2 untuk nasihat siapa2. tapi aku masih cube menasihat diri sendiri yang terkadang buta antara dosa dan pahala.
Semoga Allah terus memayungi dan merahmati kite semua. 

Kbai.

Monday, 19 August 2013

Study n Work

Assalamualaikum.

First. Selamat Hari Raya. Hari ni 11 Syawal sudah.

24 Jun 2013. 24 Julai 2013. Esok luse dah 24 Ogos 2013 pulak.

Almost 2 months dah rupenye aku tinggalkan meje study, assignment, presentation, slide show, tido pukul 3,4  pagi, tengok muvie memalam hari, online sampai ke pagi, updating latest news evri mornin dan macam2 lagi. and i do really miss this moment. lagi best, bile da setat borak2, gosip2 sampai tak hengat dunia. bile tengok jam, da lewat malam, baru la terkial2 carik bantal selimut. haha.
Ade lagi banyak bnde aku nak share, tpi dot noe nak stori lorrr. huhu~

At the same time jugak, bermakna da dekat 2 bulan jugak la status aku drpd sorang pelajar sudah bertukar kepada seorang pekerja. Sedari awal, aku bersyukur sangat bile Allah mudahkan perjalanan aku ni. Mungkin gaji aku ni takla sampai 4,5 k, tapi at least, aku da setat merase susahnye carik duit sendiri. 

Mase kije ni jugak la, aku da belajar jadik kental, hati dah jadik keras. Kalu dulu, pantang ditegur, mesti nak berderai air mate, tapi slow2 aku da terima org nak cakap pape pon. Kalu mase pengalaman bulan pertama dulu, aku asek terkial2 nak belajar bende baru kan, situ bnde baru, sini bnde baru, kalu tersilap, mesti kne tengking. Paling tak tahan, satu ofis boleh dengar tu. Waktu tu jugak la kan, rase macam nak banjir jugak la kan, mate merah semacam. 

Tapi bile da lame2, aku da setat rilek. Cakap la pape pon, aku trime je. Ini pon sebabnye cinte hati aku tu, selalu aje cakap macam2 kat aku. Kekadang, die tu da jadik macam orang tue yang suke membebel, ustaz yang selalu bagi ceramah, kaunselor yang semestinye bagi nasehat, dan mcam2 lagi. Die pesan, layankan je, orang nak marah ke, orang nak sembur ke, orang nak bebel ke, layankan je pastu senyum. haha.

Setat from that moment, aku da setat senyum bile kne marah. Kadang2 aku ade menjawab jugak. Yela kalu da bukan salah aku, mestilah aku nak pertahankan diri sendiri kan? haha. 
Tapi bile aku piki balik, makin aku menjawab, makin panas aku rase, makin tak best nak kije. Pastu aku da tak nak menjawab lagi, aku da setat senyum je. Sampaikan satu tahap tu, mase bos aku dok naek hangin semacam nak marah aku je, aku senyum je la kan. Die sambung lagi marahkan aku sebab aku senyum. haha.
Kelaka sungguh la.

Then, mase fes month tu jugak, aku rase macam takde tarikan langsung nak kije. Yela kan, kalu dok bos asek nk hentam aku, geram jugak rasenye. Tapi bile aku da reset minda, yang tak best tu da jadik enjoy plak. Lagi best bile aku da setat masuk kepale ngn opismet. Aisyah yang cantik, kome yang lawok, wana yang bnyak bercerite and aimi yang banyok gelok. Sedak jugak.

And sekarang, bile da kije ni, baru la aku realize yang environment is the most important factor waktu kije selain drpd gajinye aje. And thanks Allah, sebab bagi environment yang selesa. And also, tersangat la penting bagi aku untuk tidak biakan keadaan sekeliling mempengaruhi rase, perasaan dan emosi aku. Sebaliknye, biala emosi kite yang pengaruhi keadaan sekeliling. I mean, emosi yang cantik2 la kan. 

So setiap pagi, bile aku bangun tido, fes thing yang akan aku buat ialah SENYUM. Bunyik mcam pelik nak snyum bile bangun tido, tapi senyuman di permulaan akan membawa kebahagiaan hingga ke penghujungnya.
And yes, aku merase indah bile aku da setat menikmati hari2 yang mendatang.

Ok. Sampai sini saje. Baju baru siap dibasuh. Perlu dijemur. Esok kije.
And to my chenta hati, sile bertahan di sane ye. Bersabar untuk mase yang sekejap ini ye.

Kbai.