Digital clock

Sunday, 30 December 2012

Sabtu yang Meragam

Assalamualaikum...

sabtu yang meragam? haha. meragam ker? ekceli bukan sabtu yang meragam. tapi aku la yang banyak meragam dedue tiga hari ni. haha!~

what a big seprised dis morning. kawan aku dari kelantan turun peghlih ni. datang bersama cinta hatinya pulak. siyesly. jeles kemain aku ni. haha!~ lagi besh bile dorang ajak keluar mendating bersama, tapi ngan keadaan aku yang tak brape nak feeling well, so terpaksa mentolak. sob3!~
sahabat. im sooo sorry.

so sementelahan lega, da feeling well skit, aku proceed dengan studying ni.grrr!~
dok seasek aku baca bace ni, tetibe sampai la kat satu lagu yang agak jarang aku dengar sebenarnye.
ntah cecane aku terdengar pulak petang ni. hoobstank.the reason.
 
hahaha. tetibe klaka pulak bile dengar lagu ni.
mane tak nye, lagu bercintan cintun mase zaman skola dlu. siap tulis lagu ni dalam surat cinta bagai. cinta la kononnya.
so kasi layan lagu ni dulu. ngeh3!~


I'm not a perfect person
There's many things I wish I didn't do
But I continue learning
I never meant to do those things to you
And so I have to say before I go
That I just want you to know

I've found a reason for me
To change who I used to be
A reason to start over new
and the reason is you

I'm sorry that I hurt you
It's something I must live with everyday
And all the pain I put you through
I wish that I could take it all away
And be the one who catches all your tears
Thats why I need you to hear

I've found a reason for me
To change who I used to be
A reason to start over new
and the reason is You

and the reason is You [x3]

I'm not a perfect person
I never meant to do those things to you
And so I have to say before I go
That I just want you to know

I've found a reason for me
To change who I used to be
A reason to start over new
and the reason is you

I've found a reason to show
A side of me you didn't know
A reason for all that I do
And the reason is you 

demam engineers in society ni, ni ade soalan bocor. aku kongsi kat sini je la.
to the future engineers, please answer this. help me!!~


selamat study wik. selamat bermate panda. selamat menghabiskan kertas dengan tulis nota. selamat dapat tips. selamat maju jayangg!~


 

kbai.

ps : 
las day wif my cint hati!~

Saturday, 29 December 2012

Blog Review by Cik Nani Noraini

Assalamualaikum...

klik entri. jom join.

ps : separate.demmit!~

Wednesday, 26 December 2012

Tahniah kamu

Assalamualaikum...

Special congratulation buat cinta hatiku.
Anda berjaya!!~ 

 

kbai.

ps : fyp m'spoilkan study week.ggrrrr!~




Sunday, 23 December 2012

Doaku untuk abg Selalu

Assalamualaikum….

Esok 24 disember 2012, my beloved brother akan dioperate sekali lagi. Dan kali ni, pembedahan yang lagi besar, sebabnye, nak masuk kan besi. Oh bahase yang sangat tak teknikal kan? Bak kate dr haniza ritu.hahaha~

So, technically, disebabkan ni satu pembedahan nak masukkan besi dalam daging,again tak teknikal, biakan, hahaha, so proses ni dinamakan prosthesis. suatu proses yang dilakukan untuk menggantikan bahagian2 badan such as sendi, tulang dan plat tengkorak.

As to replace important portion of the body, the material used must be selected wisely. Kalu nak diikotkan banyak choice yang boleh digunakan, contohnye, cobalt-chromium alloys,stainless-steel dan jugak titanium alloys. Semua material ni memang sesuai kalu nak digunakan untuk tujuan ni. Tapi pemilihan material haruslah tepat berdasarkan kepada characteristics material tu sendiri.

Kalu nak diikotkan, stainless steel ni memang bagus untuk tujuan prosthesis sebab, adanye chromium dalam material ni. Chromium oxide ni bagus sebabnya boleh tahan karat.
cobalt chromium pon bagus jugak ade molybdenum is added to the material to produce finer grains. As a result, the material becomes higher in strengths. Chromium tu sendiri da sememangnye menambahkan lagi ketahanan untuk karat.
then, proceed with titanium. Titanium is very light metal compare to both of material stated above. Tapi memang ade kekurangan yang sangat jelas yang mana boleh menyebabkan toxicity kepada sel sekeliling implant.
so, the best choice is cobalt chromium alloys. Material ni memang sangat sesuai untuk long service life contohnye untuk stems of the hip joint prosthesis. Tapi skrang ni stainless steel 316L banyak jugak digunakan.

Ok, skrang masuk pulak criter pasal tulang. Tulang memang penting. Kalu zezaman skola dulu, bile je van susu datang, sume orang berebut nak beli susu, sebab susu bagus untuk tulang. Walaweh…skema sangat dulu an. Haha~
so, bone fracture ade bnyak jenis sebenarnye. Tengok gambar kat bawah.

Aku sebenarnye tak pasti sangat ape jenis fracture abg aku tuh. Tapi aku rase mungkin jenis tranverse ataupoun compound. No komentar. Just opinion!~

Dengan mengenal pasti jenis fracture n menggunakan selected material with other additional things such as pin and clip, proses operation akan diteruskan. Yang tang camne nak operate tu, memang kene tanye doctor la pulak ye. Huhu~

So scary. Sebabnye, pretty sure, ade kesannye jugak. Theoretically, bile ade besi, corrosion pon mesti ade jugak. Cumenyer, rare sangat la nak jadik camtu. Mudah-mudahan dijauhkan daripada sebarang kesulitan dan sentiasa dipermudahkan.
To my beloved brother, I am humble to pray for your safety and great health. May Allah bless u and our family too, always.!~

kbai.

ps : is listening to just a dream continuously!~