Digital clock

Tuesday, 28 August 2012

tak lame lagi daa oiiit

assalamualaikum

pejam pejam celik celik mulut ternganga

haa. sedar2 lagi due minggu je aku praktikal kat soromban ni haaa. maknenye daa dekat 3 bulan jugak la aku daa duk kat sini. dan maknanya jugak, aku daa buat macam2 bnde, macam2 pengalaman lagi tuh.
dengan alkisahnye teknikal staf yang same naek kpale, dak2 praktikal yang memg giler2 gosip der.

macam2 daa. yang tang teknikal staf tu, dayat yang sngat giler, kak da yang sngat sporting, cik ijam yang sengih slalu, cik safa yang daa nak kawen, and macam2 lagi la.

memule dayat masuk kije, aku engatkan die ni umo 31, tapi upe2nye daa umo 21 daa. giler bapak muder tu. tpi kalu nak dikatekan, memang agak sesuai jugakla dengan perangai die tuh yang sngat giler. hehehe~
giler tak giler pon besh kalu nak dibuat membe. serius mase kije, tapi kekadang tergiler jugak la mase kije tuh. hehe~ tapi die jenis tak lokek. sngat okeh.

pastu nye kak da. mase memule aku masuk dulu tu, aku tak nampak kak da lagi. sebab die ngah cuti. tapi beberapa hari lepas tuh, baru aku kenal ngan kak da ni. mase fes time kak da jumpe ngan kitorang, die terus hulurkan salam ngan kitorang. veri nice rite? sejak drpd tu, persepsi aku kat kak da, sngat la bersih. hehe~
n sampai skang, bile ktorang melepak kat pintu belakang, kak da mesti tetibe mnyelit nak bergosip skali. haha. besh kan korang?

haa. tau tak pe yang jadik siang tadi? alkisahnye 28 jun 2012, lecturer datang melawat tempat praktikal kitorang ni. encik ngan cik lecturer daa siap pesan awal2 nak tengok logbook. so memang aku prepare habis2an gak la. tapi tetap tak siap cantek2 jugak. haha. aku tetap jugak la ngadap encik ngan cik lecturer aku tuh dengan hati yang sangat cekal dan tabah. memang. memang aku daa agak. sentap atas dahi ni haa bile encik lecturer tuh pesan suh aku tepek gamba bnyak2 sikit. haha. okei. aku trime. trime kasih encik. yang penting encik kasi markah penuh selalu.hehe~

memule aku nak encik ngan cik lecturer ni, aku memang rase berdebar tahap giler babas. tangan kaki aku ni sejuknya mengalahkan duk afrika. haha. ngoi. afrika tu panasla.

tapi sngat la lega bile sumenye berakhir dengan jayanya. tapi paling sangat sentap bile encik lecturer kasi
final advice kat kitorang. dengan muke siyus yang sngat selamba, encik lecturer pesan kat kitorang sume supaye :
  • jangan tinggal solat.
  • kena slalu ngaji. sebabnya dalam kubur nanti, dengan muka menghadap kiblat, malaikat munkar dan nakir akan datang. tapi suatu yang putih lagi suci akan selamatkan kite bile kite ditanya dengan memacam soklan. apa yang putih dan suci tuh? sudah semestinya suatu alquran yang pernah kite bace sebelom ni. 
  • amalkan bace almulk setiap hari. surah ni sangat bagus untuk diamalkan sebabnye dapat menjauhkan daripada seksaan kubur yang dahsyat.
sangat2 terpaut dengan nasihat encik lecturer ni, Tuhan hantar encik lecturer untuk  engatkan kitorang yang slalu lupa dan alpa. bertuah sangat rasenye bile encik lecturer bukan aje engatkan kitorang pasal hal dunia tapi pada hal akhirat jugak. mudah2an encik dan cik lecturer akan terus diberkati dan dirahmati. trime kaseh bebanyok la encik ngan cik lecturer ye.

pastu ape lagi yang jadik siang tadi? sudah pastinya jamuan raye yang sangat la happening. lepas je toolbox meeting, kak faza terus je la bukak bekalan kueh raye. pastu ape lagi. terus beraya la kitorang sume kat worksyop tuh. bile sorang bawak sikit, tapi bile dh dicampur semua, jadikla bnyak. makan plak kongsi2. dah rase macam adik beradik daa ngan sume tuh tau.hehe  tapi yang paling besh, kueh raye asma. bile coklat cookies dicmpur dngan kacang badam tu, memang sngat sedap. aku memag kempunan nak makan bnyak kueh tuh, aissshhh. melepas. nak kene tunggu raya tahun depan la plak jawabnye. hehe

so ape lagi yang aku nak cakap. aku memag sayang dengan krew apsb seremban.

kbai.

ps : bile mau balik unimap?
 

cinta sejati yang teragung

assalamualaikum
 
subhanallah..

Sebuah kisah Cinta Sejati, Kisah nyata yg pernah terjadi di Bumi ini...

Sekian ratusan tahun yang lalu...


.. Di malam yang sunyi, di dalam rumah sederhana yang tidak seberapa luasnya. seorang isteri tengah menunggu kepulangan suaminya. Tak biasanya si suami pulang larut malam. Si isteri bingung... hari sudah larut dan ia sudah sangat kelelahan dan mengantuk. Namun, tidak terlintas sedikitpun dalam benaknya untuk segera tidur dan terlelap di tempat tidur suaminya. Dengan setia ia ingin tetap menunggu. namun, rasa ngantuk semakin menjadi-jadi dan Si suami tercinta belum juga datang.

Tidak berapa lama kemudian....

seorang lelaki yang sangat berwibawa lagi luhur budinya tiba di rumahnya yang sederhana.

Lelaki ini adalah suami dari si wanita tersebut.

Malam ini beliau pulang lebih lambat dari biasanya, kelelahan dan penat sangat terasa.

Namun, ketika ingin mengetuk pintu.., terpikir olehnya Si isteri yang tengah terlelap tidur. ah, sungguh dia tak ingin membangunkannya.



Tanpa berfikir panjang, dia tak jadi mengetuk pintu dan seketika itu juga melebarkan serbannya di depan pintu dan berbaring diatasnya.

Dengan kelembutan hati yang tidakk ingin membangunkan isteri tercinta, Si suami lebih memilih tidur di luar rumah..

di depan pintu...

dengan udara malam yang dingin melilit...

hanya beralaskan selembar serban tipis.

Penat dan lelah seharian, dingin malam yang menggigit tulang ia hadapi..

kerana tak ingin membangunkan isteri tercinta. Subhanallah...

Dan ternyata, di dalam rumah..


dibalik pintu tempat si suami melebarkan kain serban dan berbaring diatasnya..

Si isteri masih menunggu, hingga terlelap dan bersandar di balik pintu.

Tidak terlintas sedikitpun dalam pikirinnya untuk berbaring di tempat tidur, sementara suaminya belum juga pulang.



Namun, kerana risau rasa mengantuknya tak tertahan dan tidak mendengar ketukan pintu Si suami ketika pulang, ia memutuskan tuk menunggu suaminya di depan pintu dari dalam rumahnya.



Malam itu...
tanpa saling mengetahui, sepasang suami isteri tersebut tertidur berdampingan di kedua sisi pintu rumah mereka yang sederhana. kerana kasih dan rasa hormat terhadap pasangan.. Si Isteri rela mengorbankan diri terlelap di pintu demi kesetiaan serta hormat pada suaminya dan si suami mengorbankan diri tidur di pintu demi rasa kasih dan kelembutan pada isterinya.

dan Nun jauh di langit....

ratusan ribu malaikat pun bertasbih....

menyaksikan kedua sejoli tersebut...



SUBHANALLAH WABIHAMDIH


betapa suci dan mulia rasa cinta kasih yang mereka bina

terlukis indah dalam ukiran akhlak yang begitu mempesona...

saling mengasihi, saling mencintai, saling menyayangi dan saling menghormati...



TAHUKAH ANDA... siapa mereka..?

Si suami adalah Muhammad bin Abdullah, Rasulullah SAW.

dan

si isteri adalah Sayyidatuna Aisyah RA binti Abu Bakar As-Sidiq.



Merekalah sepasang kekasih teladan, suami isteri dambaan,

Semoga rahmat ALLAH senantiasa tercurah bagi keduanya, dan mengumpulkan jiwa kita bersama Rasulullah SAW dan Sayyidatuna Aisyah RA dalam surgaNYA kelak. Dan Semoga ALLAH SWT memberi kita taufiq dan hidayah untuk meneladani kedua manusia mulia tersebut.

Aamiin...Aamiin ya rabbal'alamiin....

indahnye kisah cinta kekasih Allah. cinta yang suci lagi murni sangat lah diberkati dan disanjungi. semua orang yang masih menunggu cinta sejati pastinya mengimpikan keindahan cinta sebegini. semuanya sudah tercatat di luh mahfuz. lambat atau cepat sahaja yang akan menentukan keindahan waktu itu. jomlah menjadi insan yang menjadi impian semua orang berbanding dengan mengimpikan insan yang menjadi impian semua orang. 

kbai

Monday, 27 August 2012

dugaan datang bertalu-talu

assalamualaikum

berlalu lah sudah ramadhan. sebulan berpuasa.

haa. amek. siap kasi lirik lagu, tambah kan lagi mood beraya ni haa. mane tak nye, baru brape ari ni. hari ni baru je syawal ke10. mood nak braye, mood nak makan makanan sedap2, jejalan umah kengkawan, ngah hangat trase lagi ni.

tapi dalam kehangatan dok beraye sakan ni, aku diuji. diuji dengan ujian yang bertimpa2. aku diuji. aku nak jadik tabah. aku nak jadik kuat. ye le, kekadang tu, ujian yang datang tu memang setimpal dengan diri kite sendiri.

ujian ape yang didatangkan kat aku mase cuti raye tu. fes2 skali, baju raye aku tak menjadi. 2nd, pes aku plak menghilangkan diri. then, beg aku terburai mase nak naek bas balik soromban, and las skali, bilik aku terkunci dari dalam n momen yg terpling besh adalh bile kunci bilik tu tak penah wujud. haha~

haha, sadis giler kan? tapi nak buat camne, kadang2 ujian yang datang ni buatkan kite jadik lebih kuat. contohnye la kan, ujian yang datang bertalu-talu ni memang menguji kesabaran aku, and memang mengaja aku untuk jadik lagi sabar la.

aku pon daa stat didik diri sendiri. kalu dulu, bile mara, aku mesti nak membebel2. tapi skang, bile marah, aku senyum je la. itu je yang paling terbaek. aku senyum dan terus senyum. paling penting, senyuman tu mesti ikhlas tau dan tulus suci murni dari hati.

tuk entri kali ni. aku ta nak buh pict sebab takde mood. so biakan kosong. sekosong hati aku ni.
kosong. kosong.kosong.

kbai.

ps :: tolong la ikhtiarkan samting supaye pintu ni terbuke.



Sunday, 5 August 2012

peringatan bersama

assalamualaikum

jangan menghukum orang kerana masa silamnya, boleh jadi itu masa depanmu.
Sesiapa yang pernah menghina seseornag kerana dosa yang pernah dilakukannnya,maka dia tidak akan mati sebelum melakukan dosa tersebut.riwayat Tarmizi.

salam ramadhan. bnyakkan tahajjud. istiqamahkan ibadah. bersama menangi cinta Allah.

kbai.

ps :: amalkan doa jodoh setiap hari. hehe~

iftar bersama

assalamualaikum...

jumaat yang lepas 3 ogos 2012, kami bersama2 menikmati iftar bersama2. kat mane? sudah semestinya di seremban sini. kat kfc tuh. kelas kau nyah.

walaupun berempat, tapi enjoy beb. makan ala kadar jek, ye la mana boley makan kfc sakan2, kalu tak, kmpem sat g penin tak tentu pasal. haha. so enjoy the pics ye peeps!!~
























gamba tak banyak, so tengok yang sikit ni je la ye.

haa. lepas je kitorang membuncitkan semula perot tu, aktiviti diteruskan plak ngan ehem2. tak balik umah terus. sambung plak pegi kat expo. perghhh. bapak punye besa expo tuh. betapa panjang ngan banyaknya gerai kat situ. snagt besh tapi pasti lagi besh kalu poket penuh. haha~

so pusing punyer pusing, akhirnya aku grab 2 bijik baju. satu baju tu, aku grab kat carrefour pas kitorang berbuke tuh, satu lagi aku grab kat expo. perghhh. fes time ever in my life la nak pakai baju camtuh. n aku beli baju tu pong gara2 terpedaya dengan hasutan ana ngan tiki. ana, tiki, kalu korang terbace, sowey. hehe

takpe2. pe salahnye cube pesyen baru. hehe~ so aku just try, belom penah pakai lagi la. dorang cakap comel bile aku pakai. harap2nya dorang jejujur. hehe~

so ape lagi yang besh kat expo ampangan tuh? haaa~ opkos la gerai minyak wangi. kalu kat situ banyak jugak gerai minyak wangi korang. nak je aku beli bebanyak minyak wangi kat situ, tapi tahan je la. yang ade ni pong tak terpakai lagi. adeh. sabo2. lagipon, waktu tetibe poket aku kempis la plak. adoyai. nak beli tu memg nak, tambah plak syaiton dok men bisik2 terus suh beli macam2. tapi sebab ni bulan pose, so iman aku tetap cekal. chewwaah gitu. hehe~

haaa. ni another story yang aku nak share. sebelom tuh. tarik nafasssssssssssss. ok dah. hembus. hehe~
korang, kan ari sabtu lepas kan, aku kije separuh hari. so bile baliknye, kompem2 la carik tilam ngan bantal dulu. cam bese la an, sebelum aku tido tuh, aku mesti bersiram dulu, kasi suci sikit sebab baru balik dari spital an, so kne la jage, takot kalu2 de bawak balik kawan ke. erk?

pas je siap bersiram, tanpa mbuang mase, aku masuk beradu. punye la sedap beradu, sampai ke petang baru la aku sedar. haa~ bile je aku bukak mata, aiyooo. samting wrong somewhere. siyes ni jemah. de kesan samting kat tangan kanan ni haaa. waktu tu kpale aku ligat berpiki. ape aje yang aku da buat mase tido tadi? aku ade gigit jari tangan sendiri ker? mustahilla. kalu aku sendiri yang gigit, kompem de rase sakit punye. piki punye piki, skali aku terpiki negatif daa. aku rase ade ghaib yang gigit ni. bunyik macam nonsense kan, tapi korang tengok la gamba ni haaa~




haaaa. amacam? takot tak takot tak? hehe~ aku pon sedikit cuak gak la. adoyai. maybe silap aku kot. sebab aku tido tapi tak letak surah yasin kat sebelah aku. so lepas je daripada kejadian tuh, aku terus la letak yasin kat sebelah bantal tido aku tuh. tapi an, korang pasan tak? de macam bentuk gigi tige keping an? auuurrrr~ hehe. so lepas ni, jaga diri slalu ye kawan2.
nak masuk dapur dah.

kbai.

ps :: nak balik makan kat umah. uwaaa~

Thursday, 2 August 2012

minggu ke7

assalamualaikum...

pejam celik tido bangun makan minum sedar tak sedar, rupe2nya da masuk minggu ke7 da nih.fuhhhh~
da lame rupenye. tapi rase macam baru semalam aku datang sini introduce myself.haha~ berangan.

so macam2 bnde da jadik jugak la. daripada yang besh smpai la yang tak besh giler babas. dushhh~
beshnye biler ktorang sume dak praktikal sini da ngam kepala. korang boley imagine tak, tetiap pagi rse semngat nak g kije ni. kije la kononya.haha~ smpai je kat workshop, dapat nyembang, gelak sakan, enaknya hidup. hehe~ pastu plak sume orang pon sngat nice. sangat tolerate bile wat kije. cam da tak kesa antara satu sama laen. tambah2 sume2 pon dari u laen2. uthm, unikl, psa, utm, um. so bile dari bground u yang laen2, kpale pon laen tapi bile bergabung, mau sakan gelak nya.hehe~

aku suke lelepak ngan sume sebab dorang besh. ngan dak unikl, tina slalu kasi aku men gem block. spoting abesh bile men gem tu sebab die rajin mlayn aku yg slalu blurr ni.hehe~

ngan dak utm plak, snok bergosip la der. mana taknye, memule kenal cam malu2 kambing, tapi bile da kenal tika tiki tu, kambingnye pong da ilang ntah ke mane. haha~ pantang de mase terluang, msti digunakan sebaiknya tuk berkongsi cite. tapi bile bkngsi cite, aku lagi suke dngar cite drpd bercite. cmpur plak ngan kpale dak um orul luna tuh.hehe~

haa. kalu ngan dak psa tu, snok bile dngar cite pngalamn faza ngan mel ni. korang, dorang bdue ni da kwen. so bnyak bnde la yang dorang boley share. aku yang memang sedie suke dngar cite orang, memg pndngar stia la. lagi bertambah besh bile dorang bercite pngalam dorang. cite psal bersalin, pasal kawen, pasal anak dorang. aduh. skali ngan aku rase nak kwen daa~haha.
pastu kalu bercite, dorang mesti kaya dengan nasihat. tu yang buat aku bertambah suke nyembang ngan faza ngan mel ni. nasihat2 yang dorang kasi ni buat aku rase cam duduk dalm satu klompok manusia yang saling mngingatkan antra satu sama lain. advice dorang yang pling aku engat bile cite pasal pmpn. pmpn atau dalam bahasa yg lagi indah,wanita, kene la pndai jage diri. tak kire la kawan ngan sesape pon, diri sendri adalah milik sendri, so kne la jage bbaek.

                                           ni haa gamba ktorang lpas bergosip. hehe~

next, bile da sonok cam gitu, da pias bercite, jadik buntu jap, carik kije yang tade kije. damn bohsang la. arap2 besok de banyak kije. ngantuk.

kbai.

ps :: kacau~~