Digital clock

Sunday, 10 June 2012

entri bajet twit twit

assalamualaikum

do tweet me. 


kbai.

ps :: jgn tnye entri pndek.sye sdg studi.*bajet status twitter.haha

Saturday, 9 June 2012

jin, syaiton kat kedai makan?

assalamualaikum


tajuk penuh kontroversi. argghh. pedulikan. yang penting, input aku sampai kat korang. hahaa~
okeyh. sape suke makan kat kedai? opkos la ramai yang suke kat kedai. mudah. duduk, oder, tggu sat pastu daa boley makan. mudah, simple, dimple, mimple. 


tapi kan kan kan, waktu ngah makan dengan sodap bebeno sampaikan kalu neelofa lalu kat sebelah pon korang tak pasan, penah tak korang terpiki yang korang makan tu de jin syaitooon?
masyaAllah. minta dijauhkan la ye dop.



mane taknye, bnde tu kite daa la mane nak nampak ngan mata yang kuyu muyu penuh syahdu ni. sedar-sedar kalu daa kene penangan kedai makan tu, barula terngadah, ustaz tok kadi tok mudim sume abes dicari, dirujuk nak minta berubat. oh minta dijauhkan lagi.


so prevention is always better than cure. sebagai langkah berjaga2 sebelom korang makan kat mana2 kedai, apa kate korang amalkan samting ni. sile amalkan. sape tak try buat, nnti kene babap bru tau. auuuu~
tapi ni pon tips nak tau kalu2 de jin syaiton kat kedai makan tu.


Jadi bagaimana cara untuk mengesan jin-jin tersebut? 


Cara mudahnya sahaja :

Baca Ayat Qursi 3 kali di luar dari kedai. Sebaiknya semasa dalam kereta. Kemudian buka tingkap dan tiup 7 kali ke arah kedai. Tak perlulah tiup macam bomoh puhh kiri puhh kanan. Cukup sekadar tiup perlahan-lahan sampai habis nafas (macam ustaz Ismail Kamus ajar)

Sekiranya ada pelaris di kedai tersebut, “khadam” tu akan marah dan kita akan rasa seperti satu angin menerpa ke muka kita. Kalau dah macam tu, eloklah kita jangan makan di kedai tersebut.

Beberapa cara di bawah bolehlah diamalkan untuk mengelak sihir :-

1) Al-Fatihah.
2) Membaca tiga surah terakhir / 3 Qul setiap hari.

Ia berdasarkan hadith :

Ertinya : Baginda S.A.W telah berkata kepadaku : “Bacalah Qul Huwa Allahu Ahad” (al-ikhlas) dan (surah an-Nas) dan (surah al-falaq) sebanyak 3 kali ketika pagi dan petang, ia mampu mencukupkan kamu dari segala sesuatu. At-Tirmidzi, Bab Doa yang disebut Ketika Ingin Tidur, no 3570 ; Sunan Abu Daud, Bab Apa Yang Dibaca Ketika Subuh, no 5072 ( Nuzhatul Muttaqin, no 1457 , 2/229 ) At-Tirmidzi : Hasan Sohih, An-Nawawi : Sohih.



kbai.


ps :: makan kat umah lagi sodap!!~

Friday, 8 June 2012

percaya padaku

assalamualaikum


berikan cintamu juga sayangmu
percaya padaku 
ku kan menjagamu 
hingga akhir waktu menjemputku....


hohoho. lirik lagu.
sadis sungguh bile dengar lagu ni. mane taknye. abes sume kenangan mengusik jiwa berlumba-lumba kat dalam kepale ni. dari sesaat kau datang kat fesbuk...


sesaat kau datang
sesaat kau hilang
dan muncullah dirimu penuh misteri

kemdian berlanjutan pulak dengan cinta muka buku
oh cinta penuh kecintaan


kita berkenalan dalam laman muka buku
kau hantar pesan dan suruh aku terima kamu
ooooo uwooo uwooo
hatiku rasa sesuatu

selepas satu detik perkenalan terus pulak sesi percintaan
hidup penuh bunga-bungaan
lagu menjadi santapan sebelom ketiduran
bahagia mengusik jiwa


tapi bahagia tak lame
ade saje bende tak kene
bende kecik menjadi besar
diperbesarkan dan dibesarkan lagi
oh bahagia yang sementara hilang begitu sahaja
sadis sungguh ku rasa


kini dia bahagia bersama pacar barunya
tiada lafaz yang nak dikata
melainkan selamat berbahagia
dan senantiasa baik-baik sahaja


dan aku cume nak ngaku dari kejauhan sahaja
bahawa aku rindu kamu
itu pun cuma sebagai kawan sahaja


dan buat kak long
selamat pengantin baru
semoga berbahagia selalu
(^.^)


kbai


ps :: mase daa tak boley putar semula lagi. =(









Sunday, 3 June 2012

kasih sayang dengan kengkawan pun suwit jugak!!~

assalamualaikum


di petang yang panas sngat membahang ni sambil bergelumang dengan buku n note machine ni, memang cabaran paling terbesar lah. sje jek aku gune hiperbola tu, sebab study mesin ni memang kene mbayangkan mesin depan mata.haha.


so, harini tetibe rase nak hapdet stori pasal kengkawan cik zaza yang sangat suwit sumenye kat sini. ade la mase aritu cik zaza belek2 status sume bagai kat skype tu, cik zaza nampak satu status yang sngat suwit. siyes. terharu jap mase tu.*sob3 sambil lap air mate yang tak sempat nak meleleh. hihi~


awak sayg, cik zaza curik awk punye status jap ea. minta izin. hihi~

cik zaza nak highlight tang anak panah merah tu. swit kan kan kan?
ye la. besenye kalu sebut pasal kasih sayang, ramai orang duk bayang pasal kasih sayang ngan pakwe je, kasih sayang kapel jek, tapi tak jugak tau. kasih sayang antara kengkawan pun lagi suwit tau.
tau sebab ape, sebab kawan ni besh!!~
ngee~

tapi an,kengkadang tu, kalu jadik gaduh-gaduh ayam, tu normal la kot. gaduh-gaduh pastu baek semula. ekceli, kalu tengok dari sudut positif plak, gaduh pun suwit jugak in de future, it will be samting dat u'll remember about. hihi~

so, sayangi la kawan kengkorang. kalu de pape probs, setel cepat2. tambah2 bile daa duk jauh dari femli ni, kawan ni sume la yang jadik femli members korang. 

itu je cik zaza nak pesan. tak boley taip panjang-panjang, note machine ngan jeling2. nak berkasih sayang nagn note ni plak. (^.^)

kbai.

ps :: isau paper machine ni.

Saturday, 2 June 2012

haaa? kepit kuku pun ade hari ea?

assalamualaikum


okeyh. semalam ari sabtu bersamaan, 2 jun 2012 bersamaan dengan 12 rejab 1433H. bersempena dengan tarikh yang muncul satu kali je dalam seumur hidup ni, cik zaza nak amek kesempatan ni nak ucapkan selamat menyambut ulang tahun hari keputeraan rasmi seri paduka baginda yang dipertuan agong. sembah takzim.*act copy ayt ni drpd celcom jek. ngeh3.


malam ni, walaupun exam da mkin nak datang dekat,tpi cik zaza tetap nak jugak hapdet entri kat sini. terase mcam nak share samting. ase cam puas tahap gaban bile boley samting ngan uollss sume.*tangn ke dada, mata ke atas.haha.


okeyh. kuku. sume orang pun ade kuku kan? ok. cik zaza nampak de mamat ensem kat blakang sane ngah angkat tangan. ye cik abang, boley la turunkan tangan. cik zaza comey nampak daa.hihi.


okei.act kalu korang sume nak tau, ketip kuku ni kene ade harinye tau. kalu dolu-dolu, waktu ngah idung beringus, taik mata selambak, kuku mesti itam sebab kuat maen pondok2 kat tepi umah, gi tangkap ikan kat kolam. tu belum masuk lagi sekali ngan maen explorace. haha. pastu kalu nak makan, mesti kene suapkan, gara-gara keadaan kuku yg tak mengizinkan dan daa sngat berobah kaler.haha.


so, bile daa makin besa ni, daa belaja ketip kuku sendiri, daa belaja tatacara nye jugak. orang-orang tua selalu pesan, kalu nak ketip kuku, kene ketip ari isnin, kamis ngan jumaat. pas ketip tu, kene tanam kuku, supaya kuku tak hilang, senang nak cantum balik kat akhirat nanti.


tapi tapi, itu dolu-dolu. skang, bile cik zaza explore de world, memang betol upenye pesanan tu. tau tak sebab ape kene ketip kuku ari tertentu jek?
sebabnye...


Hari Sabtu: keluar dari tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit 
Hari Ahad: Keluar kekayaan masuk kemiskinan





Hari Isnin: keluar daripadanya gila dan masuk sihat
Hari selasa: keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit
Hari Rabu: keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan
Hari Khamis: keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit
Hari Jumaat: keluar daripadanya dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya rahmat daripada Allah Taala
haa. see? hebatkan? evrything happend for reasons okeyh.
so pasni,pilih hari tuk ketip kuku keyh.
kuku cantik luar dan dalam.


kbai.


ps :: machine ooo machine. 

Segmen : Pencarian Blogger Follower Bawah 500



assalamualaikum


jom join.klik di kat SINI kalu nak join.



Syarat-syarat

- Follow blog miss z [nanti miss z akan follow korang balik]
- Letak header miss z dan linkkan ke entri ini
- Buat entri  bertajuk : Segmen : Pencarian Blogger Follower Bawah 500
- Nyatakan bilangan follower anda
- Pastikan follower blog anda KURANG daripada 500 orang
- tag kalau nak tak tapi pastikan diorang tahu :)
- hantar link entri anda ke ruangan komen
  Link entri BUKAN link BLOG
  hantar di ruangan komen entri ini BUKAN tempat lain
- Tamat segmen : 12 JUN 2012


follower blog cik zaza : 147
kbai.

ps :: studi machine~~

Friday, 1 June 2012

oh bakal suamiku

assalamualaikum

oh my dear future husband, cik zaza skang ni masih ngah amalkan doa ni.
oh my dear future husband, cik zaza harap awak akan cepat sampai.
oh my dear future husband, cik zaza teringin nak kawen.
yabedabeduuuuuu~


kbai.

ps :: tetibe rase nak kawen sangat.agagaga~

Cik Lynn : Jom Main Teka2!!'

assalamualaikum


kalu nak join, klik pict okeyh.(^.^)

syarat2 dia mudah je :
1) jadi follower... -WAJIB- (xnak jadi cam GA hari tu...huhu)
2) buat entry entitled 'Cik Lynn : Jom Main Teka2!!' n link ke entry ni...
3) teka kat bawah ni...boleh guna skill Nujum Pak Belalang...hehe (1 jawapan je tau)
4) submit link entry korang tu n id follower...(cam biasa la)

*xikot syarat kira disqualified la ya walaupun jawapan betul*

so aku teka, RM 43.55.

TARIKH TUTUP : 10 JUN 2012, 11.59 PM

kbai.

ps :: da tade mud nak study.


10 PERMINTAAN SYAITAN.


assalamualaikum


salam jumaat kepada seluruh blogger. oh cik zaza di sini nak sampaikan satu due psanan tuk dikongsi bersama. jom2. kite sama2 terjah n muhasabah diri. ayuh!!~

Ceritanya Rasulullah sedang berbicara kepada iblis dan bertanya apa saja permintaan iblis yang sampai saat ini dikabulkan Allah SWT. Ada 10 permintaan iblis yang dikabulkan Allah .. Apa saja?

Nabi Muhammad : Berapa hal yang kau pinta dari Tuhanmu?
Syetan : 10 macam
Nabi muhammad : Apa saja?

Syaitan :

1. Aku minta agar Allah membiarkan aku berbagi dalam harta dan anak manusia, Allah mengizinkan.
Allah berfirman : “Berbagilah dengan manusia dalam harta dan anak. dan janjikanlah mereka”, tidaklah janji syaitan kecuali tipuan.” (QS Al-Isra :64)
Harta yang tidak dizakatkan, aku makan darinya. Aku juga makan dari makanan haram dan yang bercampur dengan riba, aku juga makan dari makanan yang tidak dibacakan nama Allah.

2. Aku minta agar Allah membiarkan aku
ikut bersama dengan orang yang berhubungan dengan isterinya tanpa berlindung dengan Allah, maka syaitan ikut bersamanya dan anak yang dilahirkan akan sangat patuh kepada syaitan.

3. Aku minta agar boleh ikut bersama dengan orang yang menaiki kenderaan bukan untuk tujuan yang halal.

4. Aku minta agar Allah menjadikan kamar mandi sebagai rumahku.

5. Aku minta agar Allah menjadikan pasar sebagai masjidku.

6. Aku minta agar Allah menjadikan syair sebagai Al Qur’anku.

7. Aku minta agar Allah menjadikan pemabuk sebagai teman tidurku.
8. Aku minta agar Allah memberikanku saudara, maka Ia
jadikan orang yang membelanjakan hartanya untuk maksiat sebagai saudaraku.
Allah swt berfirman, “Orang-orang boros adalah saudara-saudara syaitan.” (QS Al-Isra : 27).

9. Wahai Muhammad, aku minta agar Allah membuatku bisa melihat manusia sementara mereka tidak bisa melihatku.

10. Dan aku minta agar Allah memberiku
kemampuan untuk mengalir dalam aliran darah manusia.
Allah menjawab, “silakan”, dan aku bangga dengan hal itu hingga hari kiamat. Sebahagian besar manusia bersamaku di hari kiamat.”

Iblis berkata : “Wahai muhammad, aku tak bisa menyesatkan orang sedikitpun, aku hanya bisa membisikkan dan menggoda. Jika aku bisa menyesatkan, tak akan tersisa walau seorang pun…!!!
Sebagaimana dirimu, kamu tidak bisa memberikan hidayah sedikitpun, engkau hanya Rasul yang menyampaikan amanah. Jika kau bisa memberi hidayah, tak akan ada seorang kafir pun di muka bumi ini. Kau hanya bisa menjadi penyebab untuk orang yang telah ditentukan sengsara hidupnya. Orang yang bahagia adalah orang yang telah ditulis bahagia sejak di perut ibunya. Dan orang yang sengsara adalah orang yang telah ditulis sengsara semenjak dalam kandungan ibunya.”

Rasulullah SAW lalu membaca ayat :
“Mereka akan terus berselisih kecuali orang yang dirahmati oleh Allah SWT” (QS Hud :118 – 119)
“Sesungguhnya ketentuan Allah pasti berlaku” (QS Al-Ahzab : 38)

Iblis lalu berkata:
“Wahai Muhammad Rasulullah, takdir telah ditentukan dan pena takdir telah kering. Maha Suci Allah yang menjadikanmu pemimpin para nabi dan rasul, pemimpin penduduk syurga, dan yang telah menjadikan aku pemimpin makhluk-makhluk celaka dan pemimpin penduduk neraka. Aku si celaka yang terusir, ini akhir yang ingin aku sampaikan kepadamu dan aku tak berbohong.”

kbai.

ps :: salam jumaat.
ps2 :: entri kopipes semata kat pesbuk.(^.^)