Digital clock

Thursday, 31 May 2012

ala jangan jangan

assalamualaikum



JANGAN dalam Islam


- JANGAN tidur selepas solat Subuh, nanti rezeki Mahal kerana berpagi-pagi itu membuka pintu Berkat.
bangun pagi, pintu dibuka luas, rezeki mudah masuk. berkat2.

- JANGAN makan tanpa membaca BISMILLAH dan DOA makan. Nanti rezeki kita dikongsi syaitan.
dimulakan dengan bismillah, diakhiri dengan alhamdulillah. 

-JANGAN tambah perhiasan di badan kerana Allah sudah jadikan Manusia Makhluk yang paling Sempurna
natural beauty itu tetap lah yang paling cantik.

- JANGAN keluar rumah tanpa niat untuk membuat kebaikan.Takut-takut kita mati dalam perjalanan.
mulakan dengan langkah kanan, pasti bertambah berkat dalam hidup. 

- JANGAN pakai sepatu atau selipar yang berlainan pasangan.Makruh dan mewarisi kepapaan. 
 pakai selipar sepasang kan lagi bertambah cantik sebenarnya.

- JANGAN biarkan Mata liar di perjalanan.. Nanti hati kita gelap diselaputi dosa.
jaga mata jaga hati. dari mata turun ke hati. mata suci, hati pon suci. 

- JANGAN menangguh taubat bila berbuat dosa kerana mati boleh datang bila-bila masa.
ajal dan maut di tangan tuhan. bertaubat sebelom terlambat. jangan nak dok tangguh sebab malaikat maut tak pernah tangguh-tangguh cabut nyawa manusia ni.

- JANGAN ego untuk meminta maaf pada ibu bapa dan sesama manusia kalau memang Kita bersalah.
sorry seems to be the easiest word. (^.^)

- JANGAN mengumpat sesama rakan taulan. Nanti rosak persahabatan Kita hilang bahagia.
dosa pon bertambah. umpama macam makan daging mereka.

- JANGAN lupa bergantung kepada ALLAH dalam setiap kerja Kita. Nanti Kita sombong apabila berjaya.Kalau gagal kecewa pula.
jangan malu untuk bergantung pada Allah. sebab Allah itu memang tempat kite bergantung sebenarnya. 

- JANGAN bakhil untuk bersedekah. Sedekah itu memanjangkan umur dan memurahkan rezeki Kita.
makin banyak kite memberi, makin bertambah la rezeki yang datang besok-besok.

- JANGAN banyak ketawa. Nanti mati jiwa.
bersederhana dalam apa jua keadaan. senyum sampai nampak semua gigi takpe.

- JANGAN biasakan berbohong, kerana ia adalah ciri-ciri munafik dan menghilangkan kasih orang kepada Kita.
kalu tak menipu, pastinya salah sangka pun takkan jadik jugak.

- JANGAN suka menganiaya manusia atau haiwan.. Doa makhluk yang teraniaya cepat dimakbulkan ALLAH.
tade makhluk yang paling berkuasa. melainkan Allah yang maha Esa.

- JANGAN terlalu susah hati dengan urusan dunia. Akhirat itu lebih utama dan hidup di sana lebih lama dan kekal selamanya.
kadang-kadang masalah yang datang tak perlu difahami dan tak perlu diselesaikan. sebaliknya terima masalah seadanya sebab semuanya akan berlalu pergi juga.

- JANGAN mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN. Sebab semuanya untuk keselamatan Kita.
everything happened for reasons. 


kbai.


ps :: entri kopipes plus++ ulasan sendiri.
ps2 :: tak jadik puase harini.
ps3 :: tensen study wik da nak abes. 

Segmen tambah followers sampai beribu

assalamualaikum




Syarat - syarat penyertaan:-

1)Follow blog ni dan like fanpage.
2)Buat entri bertajuk 'Segmen tambah followers sampai beribu'
3)Copy banner dan linkkan ke entri ni.
4)Sertakan tarikh bila korang start berblog.
5)Tag rakan korang supaya mereka join dan tell mereka yang korang tag mereka.(Tak wajib)
6)Tarikh tutup:1/06/2012 pada pukul 9 malam/10 malam.


jawapan:


1) done!!~
2) done!!~

3) done!!~
4) 19 June 2011.

6) ok.

joined!!~

kbai.

ps :: mud stdy safety!!~

Wednesday, 30 May 2012

kertas itu

assalamualaikum




last paper. ethnic relation, euw 235. dewan 2020 menjadik titik terakhir sebelum afiq menamatkan semester ke6 sekaligus berakhirlah tahun ketiga nya sebagai pelajar biomedik engineering. oh afiq benar-benar ghairah untuk menghabiskan subjek ni. die semakin tak saba untuk menjawab, untuk mencurahkan segala apa yang telah dipulunnya sejak 3 hari lepas. dan afiq berjanji akan memberikan yang terbaik untuk las papernya ini.


langkahan kaki kanan yang pertama memasuki dewan yang sebesar gah alam itu. afiq terasa seolah baru masuk ke dalam satu dunia yang baru, alam yang dipenuhi dengan ramai manusia yang berpusu-pusu mencari tempat duduk masing-masing. dan yang pasti, setiap manusia itu mempunyai misi dan visi yang sama. iaitu memberikan yang terbaik untuk last paper ini. 


afiq mengenal pasti tempat duduknya. dia pasti meja nya bernombor 203.
"pergh. depan betol aku duduk. jem. jem", afiq bermonolog sendirian. 
namun jauh di sudut hatinya, afiq tak berapa kisah sangat dengan tempat duduk ini walaupun sebenarnye die mengidam untuk duduk di belakang sekali. sudah menjadi kelaziman buat afiq untuk duduk di barisan belakang sekali dan melihat gelagat manusia menjawab soklan peperiksaan. terkala, afiq pasti akan tergelak sendirian apabila melihatkan ada manusia yang menongkat dagunya, menggaru-garu kepala yang tidak gatal, malah ada yang minun air tanpa henti. mungkin manusia itu berpikir bahawa dengan cara meminum air dapat memberikan idea. ah mungkin jugak. tapi akhirnya, tandas juga yang menjadi manusia itu. haha. klaka. 






afiq menunggu untuk peperiksaan bermula. die betul-betul tak saba untuk memulakannya dan menamatkannya jugak. tapi lain yang ditunggunya, lain pula yang muncul. bagaikan bulan yang muncul di siang hari, dan yang lebih spesifik, di dalam dewan ini. 
'cantik!'.
satu perkataan yang sudah cukup untuk menggambarkan keasyikannya melihat wajah cantik di hadapannya kini. afiq hilang fokus seketika. haha. dia tergelak sendirian. 
'aku nak kenal dengan perempuan ni', afiq menyatakan hasrat sambil terus bermonolog sendiri. namun die perlu menamatkan las papernya ini dahulu.




lima tahun kemudian


'hubby oh hubby', suara kecil ika memanggil-manggil afiq seraya baru pulang dari kerja. afiq yang dari tadi menunggu kepulangan isterinya yang sangat dicintainya sambil bermenung panjang. pada afiq, dia tak akan melupakan kejadian di dalam dewan 2020, las paper nya pada tahun tiga pengajiannya dulu. las paper itu menjadik titik pertemuannya dengan nurul khalida zulaikha binti abdul manaf atau yang lebih mesra dikenali sebagai ika. afiq kini lebih bahagia kerna paper etnik itu. afiq terus-terusan berasa bahagia seraya menjawab panggilan isterinya yang tersayang itu, 'iye sayang'.


lantas mereka berdua yang bahagia berjalan seiringan menuju ke dalam rumah sambil berpegangan tangan. mahligai yang mereka bina kini lebih bahagia semenjak mereka dikurniakan rezeki yang tidak putus. 2 bulan menyulam kasih memadu asmara, ternyata nasib menyebelahi mereka apabila doktor mengesahkan bahawa kandungan ika kini berusia tiga miggu. ternyata mereka saling melengkapi dan lebih bahagia.(^.^)


kbai.






eh2 pehal de muke iklan gigi colgate kat sni ?
sebeb ni la calon paper etnik nanti. haha




ps :: cubaan pertama tulis cerpen.
ps2 :: mud exam etnik.
ps3 :: aku nak macam ni jugak nanti. haha.



Tuesday, 29 May 2012

title fyp !!~

assalamualaikum

harini. hari yang sangat ditunggu. sume bebudak biomedik 3rd year unimap ni berdebar tunggu title fyp tuk di release kan. aku pon same berdebar jugak. dup dap dup dap.* kalu skali cek ecg curve aku msti tggi abes sbb stress. dem!!~ haha.

dan akhirnya, saat yang ditunggu. tadaaaaa~


ni la portal yg jadik rujukan. fuh. jampi punye jampi. kua gak fyp title sume ni. padahalnya tade kne mngene ngan jampi pape pon. mr shahril yang upload sume tu. loads of tenkiu to mr shahril yg sngat ohsem ni. hehe~
and kat bawah ni sume title yg boley di choose. act blom sume tajuk di upload lagi. kire nye tak lengkap lagi la. penin woo nak pilih ape sume bagai ni.
blurrrrr~





final decision kene anta kat mr shahril 03 jun nanti. adeh. daa tak lame daa tu.
so kene pk bijak2. hopefully kne ngan supervisor yang aku nak. yawwww~
amin.

kbai.

ps :: banyak isu sensitip mncul time kritikal cm gini.
ps2 :: tamo tacing lagi.
ps3 :: diam lagi bagus.haha~

Monday, 28 May 2012

pecutan bermula

assalamualaikum


final semester untuk 3rd year. tapi bukan final year lagi keyh. ade setahun lagi ni. debaran kian terasa. bahangnye sampai ke telinga.
jadual exam pon da siap kua semua. ape yang aku boley cakap, fiu fiuuuuu~.
fuh. lega tak lega mane la. boleh tahan padatnya. sabauuuuu~


5/6  -  ENT 223. Electrical Machine and Drives
7/6  -  ENT 317. Medical Electronics and Bioinstrumentation
12/6 - ENT 221. Biomedical Acts Standard and Safety
13/6 - ENT 111. Anatomy and Physiology
15/6 - ENT 318. Artificial Organ
16/6 - EUW 235. Ethnic Relation


tengok. boleh tahan kan? aku tak boley nak komen pape daa. aku cume nak redho je la.*ala2 ombah ghindu gitu. haha.
haa uoolllsss. pas abes exam tu, 18/6 aku daa kne daftar kat hospital seremban untuk intern kat sane plak.
orang2 soromban, jumpe di sane ye. ngeh3.(^.^)


kbai.


ps :: sangat penin kpale kalu aku diam and tak banyak cakap.haha

SEGMEN : Bloglist Jun 2012

assalamualaikum




Jawab soalan nie : Berapa kali update entry dalam sehari?

dalam satu hari, updet entri dalam 1 atau 2 kali. tapi sebenarnya lebih bergantung pada mood. ngeh3.

joined!!~

kbai.

ps :: mood study artificial organ.


Sunday, 27 May 2012

persimpangan jalan

assalamualaikum


persimpangan jalan. antara ke kanan atau ke kiri. mana satu jadi pilihan. dilema antara dua. pilihan yang tepat membuahkan hasil. pilihan yang kurang tepat membuahkan pengajaran. tapi siapa tahu. pilihan yang mana akan jadik benar-benar tepat dan yang mana langsung pula tidak tepat. oh sukarnya jika diberi pilihan.






persimpangan jalan. jika diberi pilihan, setiap orang mahukan yang terbaik, pilihan yang terbaik. sungguh. perancangan itu harus. tapi keputusan bukan di tangan sendiri. semuanya terserah pada yang Esa. hati terdetik sesekali berbisik. seakan mengelirukan antara pilihan yang sedia ada. namun jalan 'short-cut' bukan pilihan.


persimpangan jalan. di saat sampai ke tahap persimpangan, isu 'turning back' atau berpatah balik haruslah tiada dalam list pilihannya. mengapa harus berpatah balik sedangkan pilihan yang enak sudah ada di depan mata? oh sebijak pandai harus pandai menilai, harus pandai memilih. 






kbai.


ps :: aku tak tahu ape yang aku tulis ni sebenarnya.
ps2 :: cube nak bercerpen tapi takde idea. (^.^)

ps3 :: sumber gamba, mr google.




  

Saturday, 26 May 2012

Sabah Giveaway by Sharina

assalamualaikum



joined!!~

nak join klik
sini ye.

kbai.

ps : study!!~

GA Cik Jajika Senang Je

assalamualaikum



hadiahnye memang ohsem.

Set A: Sehelai tudung satin / bawal plain (warna rambang) + topup RM10 

Set B: Sehelai tudung bawal plain (warna rambang) + sehelai tudung satin ( warna rambang)

Set C : Topup RM15



and aku pilih SET A.

TARIKH TUTUP : 31 MEI 2012

kbai.
 ps :: belom stat study lagi ni.hehe.


rasa ini membunuhku

assalamualaikum


salam tengah hari *sambilperotyangtengahkenyangsanagt ni.hahaha
another pieces of words to coax myself. *sigh*



"You can close your eyes to the things you don't wanna see, but you can't close your heart to the things you don't wanna feel [Shakespeare]"  




"When someone hurts you.you learn to be stronger.
When someone leaves you.you learn to be independent."


kbai. 

ps :: gmba import dari mr google.tenkiu. (^.^)
ps 1 :: time yg sangat kritikal.
ps 2 :: kne pilih tajuk fyp.
ps 3 :: perot aku kenyang. mate aku daa terlebih tido.haha


Friday, 25 May 2012

Topup Giveaway by Nabeel Fikree

assalamualaikum


joined!!~

kbai.

ps : konflik.

menang jugak

assalamualaikum


daa lame nak updet. tapi skang baru sempat nak updetnye. aku join contest and aku menang.!!~



dan menang ni jugak!!~


nampak tak? yang botol air kosong tu. hihi. gumbira jugak ni. ngeh3.
arap2 pasni menang lagi. hehe!!~
 kbai.


ps :: debar ngan tajuk fyp!!~

Tuesday, 22 May 2012

rejab datang menjengah

assalamualaikum



Diriwayatkan bahawa Nabi SAW telah bersabda:


“Ketahuilah bahawa bulan Rajab itu adalah bulan ALLAH, maka barangsipa yang berpuasa satu hari dalam bulan Rajab dengan ikhlas, maka pasti ia mendapat keredhaan yang besar dari ALLAH SWT.


Barangsiapa yang berpuasa dua hari dalam bulan Rajab mendapat kemuliaan di sisi ALLAH SWT.


Barangsiapa berpuasa tiga hari dalam bulan Rajab, maka ALLAH akan menyelamatkannya dari bahaya dunia, seksa akhirat, dari terkena penyakit gila, penyakit putih-putih di kulit badan yang menyebabkan sangat gatal dan diselamatkan dari fitnahnya syaitan dan dajjal.


Barangsiapa berpuasa tujuh hari dalam bulan Rajab, maka ditutupkan tujuh pintu neraka Jahanam.


Barangsiapa berpuasa lapan hari dalam bulan Rajab, maka dibukakan lapan pintu syurga baginya.


Barangsiapa yang berpuasa lima hari dalam bulan Rajab, permintaannya akan dikabulkan oleh ALLAH SWT.


Barangsiapa berpuasa lima belas hari dalam bulan Rajab, maka ALLAH mengampuni dosa-dosanya yang telah lalu dan menggantikan kesemua kejahatannya dengan kebaikan, dan barangsiapa yang menambah (hari-hari puasa) maka ALLAH akan menambahkan pahalanya.”


Sabda Rasulullah SAW: “Pada malam Mikraj, saya melihat sebuah sungai yang airnya lebih manis dari madu, lebih sejuk dari ais dan lebih harum dari minyak wangi, lalu saya bertanya Jibril as: “Wahai Jibril untuk siapakah sungai ini?”


Berkata Jibril as: “Ya Muhammad sungai ini adalah untuk orang yang membaca selawat untuk engkau dibulan Rajab.”


Dalam sebuah riwayat Tsauban bercerita:


“Ketika kami berjalan bersam-sama Nabi SAW melalui sebuah kubur, lalu Nabi berhenti dan Baginda menangis dengan amat sedih, kemudian baginda berdoa kepada ALLAH SWT. Lalu saya bertanya Rasulullah SAW: “Ya Rasulullah SAW, mengapakan anda menangis?”


Lalu Rasulullah SAW bersabda: “Wahai Tsauban, mereka itu sedang diseksa dalam kubur mereka, dan saya berdoa kepada ALLAH, lalu ALLAH meringankan seksa ke atas mereka.”


Sabda Rasulullah SAW lagi: “Wahai Tsauban, kalaulah sekiranya mereka ini mahu berpuasa satu hari saja dalam bulan Rajab, dan mereka tidak tidur semalam sahaja di bulan Rajab nescaya mereka tidak akan diseksa dalam kubur.”





ayuh. kita tambah cinta pada Allah dan Rasulullah s.a.w.

kbai.

ps : nak balik!!~

Monday, 21 May 2012

SEGMEN 1 : Blogwalking sambil tambah follower bersama Myza

assalamualaikum





siti zaleha binti aziz
call me zaza
 pursuing biomedical electronics engineering at universiti malaysia perlis(UniMAP).

kbai.

ps :: aku nak menang.haha

Somebody That I Used To Know

assalamualaikum
picture imported from mr google.


Gotye (feat. Kimbra)

[Gotye:]
Now and then I think of when we were together
Like when you said you felt so happy you could die
Told myself that you were right for me
But felt so lonely in your company
But that was love and it's an ache I still remember

You can get addicted to a certain kind of sadness
Like resignation to the end, always the end
So when we found that we could not make sense
Well you said that we would still be friends
But I'll admit that I was glad it was over

But you didn't have to cut me off
Make out like it never happened and that we were nothing
And I don't even need your love
But you treat me like a stranger and I feel so rough
No you didn't have to stoop so low
Have your friends collect your records and then change your number
I guess that I don't need that though
Now you're just somebody that I used to know

Now you're just somebody that I used to know
Now you're just somebody that I used to know

[Kimbra:]
Now and then I think of all the times you screwed me over
Part of me believing it was always something that I'd done
But I don't wanna live that way
Reading into every word you say
You said that you could let it go
And I wouldn't catch you hung up on somebody that you used to know

[Gotye:]
But you didn't have to cut me off
Make out like it never happened and that we were nothing
And I don't even need your love
But you treat me like a stranger and I feel so rough
And you didn't have to stoop so low
Have your friends collect your records and then change your number
I guess that I don't need that though
Now you're just somebody that I used to know

[x2]
Somebody
(I used to know)
Somebody
(Now you're just somebody that I used to know)

(I used to know)
(That I used to know)
(I used to know)
Somebody


ulasan. sekali aku dengar cam tak besh. tapi bnyak kali dengar, cam ok plak tau. lagi pun mksud di sblik lagu ni pon cam mnarik. phrase yang SOMEBODY THAT I USED TO KNOW tu bring me deep meaning. mne tak nye, brdasrkan lagu ni jgak, bile daa ptus cnte trus jdik tak kenl, tuka no pon. oh tak ptot la uoollss. ksian kan. so kite lyn. (^.^)

ps :: lyn lgu smbil stdy electrical drives tuk kuiz besok.



Saturday, 19 May 2012

ohsem.sile cube.

assalamualaikum.
Terdapat pelbagai cara untuk menguji keunikan tubuh badan kita, diantara
keunikan itu sudah tentulah otak manusia.. dibawah ini ada ujian yang
menarik untuk dicuba bersama.....

Ini adalah ujian masa yang ringkas, cuma lakukan dan jangan cuba menipu diri anda sendiri

Kira jumlah huruf F's dalam perenggan dibawah dalam masa 15 saat:

FINISHED FILES ARE THE
RESULT OF YEARS OF SCIENTIFIC
STUDY COMBINED WITH THE
EXPERIENCE OF YEARS

dah selesai?
Scroll kebawah hanya apabila anda telah selesai mengira!

OK?

berapa banyak?

tiga? (anda tentunya seorang lelaki!!!)

baca sekali lagi!

FINISHED FILES ARE THE
RESULT OF YEARS OF SCIENTIFIC
STUDY COMBINED WITH THE
EXPERIENCE OF YEARS

Salah, sebenarnya terdapat 6, kira semula..

Sebab berlakunya perkara tersebut diterangkan dibawah
ini...

otak LELAKI tidak memproses perkataan "OF".

Keajaiban kejadian atau silap mata?

Sesiapa yang dapat megira kesemua 6 F's pada permulaan
ujian memiliki otak
PEREMPUAN.
haha.aku otak laki.korang pulak?

kbai.
ps :: esemen mesin plak nih!!~

i wish

asslamualaikum


as the big, huge and critical day will come, i just wanna say that...


kbai.

ps :: siapkn repot mini projek smbil blogging!!~yeahhh.

SEGMEN SAYA NAK JOIN BLOGLIST KORN

assalamualaikum


joined!!~
 nak join sile klik sini.
kbai.

ps :: aku nak!!~

love after marriage

assalamualaikum


duk sedap ngah blogwalking, aku jumpe blog ni. another blog that teach me to always believe in love after marriage. korang kene bace jugak. sikit sebanyak buatkan aku rase makin yakin yang Allah sedang mengcreatekan love story aku jugak. aku percaya, makin percaya dan terus percaya. ni link blognye. http://denakamarulbahrin.blogspot.com/2012/05/1-my-love-story.html.



oh how sweet they are.

and ni ayat las dari tuan empunya blog yang sngat sweet jugak...

Me : " Kenapa awak masuk minang saya? "
Him: " Sebab saya jatuh cinta dengan awak & saya tahu awak boleh jadikan saya lelaki yang lebih baik."


Someone who really loves you will show you they want you, will prove that they need you, will remind you they love you. Will put you in the list, " To be in heaven,together,forever."

Sincerely,dena bahrin


kbai.

ps :: kene makin kuat

renungan seketika

assalamualaikum



Orang yang paling pandai adalah mereka yang bercakap tentang mati.
Orang yang pandai adalah mereka yang bercakap tentang ilmu.
Orang yang biasa adalah mereka yang bercakap tentang peristiwa.
Orang yang bodoh adalah mereka yang bercakap tentang kelemahan orang lain.
Orang yang paling bodoh adalah mereka yang bercakap tentang kehebatan diri sendiri.


"Apabila seseorang itu memuji dirinya maka hilanglah cahayanya." (Imam Malik)



kbai.

ps :: sesame beringat.