Digital clock

Friday, 27 April 2012

sabau

assalamualaikum.

lembu punye susu, sapi yang dapat name. saba je la.

 gamba tade kne mngena. *gamba dari google
kbai.

ps :: semakin hari semakin dewasa. cabarannye kian trase.



Thursday, 26 April 2012

gambate


assalamualaikum.

Successful people always have two things on their lips,"silence & smile" Smile to solve the problem.And silence to avoid the problem.

sumber gamba :: google

kbai.

ps :: aku sngat tak rajin and sngat moody 2,3 arini. maap pda ssape.


jutaan tahniah

assalamualaikum.

minggu ni aku dpat banyak sangat bite. bite gembira.


aku ta tau. tapi aku tumpang gmbire ngan dedue orang kwan aku yang sngat comel ni.
sorang daa selamat jadik umi. sorang lagi pulak bkal jadik umi. walaweh. bertuahnye mereka berdua. dan saya sngat jeles sebenarnye.



sikin sudaa selamat jadik umi. selamt melahirkan babygel 2.9 kg hari selasa lepas 24 april 2012 jam 3 petang kat spital temerloh.

sikin wif his beloved hubby.

me and my fren. lin, aza n zira. *aku tak suke pict ni sbb aku nmpak debab.haha

for de very fes time in my life, kwan aku nak bersalin kat jengka nun sne, aku kat perlis ni turut same mrase bahang debarannye. mane taknye, die asek tanye aku ape nak buat. aku pun jadik kalut sekali. tambah pulak aku ni mne la ade pngalamn cmni. so aku tlong pape yang ptot je la. suh die kntek misi klinik desa ngan try tnye kat akak aku merngkap midwife kat spital jengke tuh.
lastly, sumenye sudaa selamt. aku tumpg gumbira.

and for my 2nd epi news, sorang lagi kawan aku yang sangat comel ni, zailiana syahida sudaa pregnen lagi. pon skali lagi aku tumpg bertumpg gembire. sudaa 3 bulan bro. aku excited gler. hehe. aku nak buh pict zai, tapi tak dop. sob3. sedey la brase. 


sekali dengar bite pasal dediorang sume ni, prasaan kprmpuanan aku ni makin mluap2. tapi tahan je la. belom sampai masa. haha.


and for my dear, please listen to my heart. i tggu u keyh. no one can replace u in my heart. luv luv. hihi


kbai.


ps :: aku muak dengan laki yang suke add pmpn cantek kat fesbuk. haha

Sunday, 22 April 2012

kagum

assalamualaikum

ini adalah stori yang aku kopipes dari fesbuk td. siyes kagum. sile baca.

(( Satu perkongsian yang menarik dari Prof Dr Muhaya ))

"Saya berkesempatan utk bertemu dgn ibu kepada seorang ilmuwan agama (ustaz) yang tersohor pada masa kini. Melihatkan kpd kebolehan anaknya dalam menyampaikan dakwah, maka saya bertanya kepada ibunya, apakah rahsia beliau dalam mendidik si anak? Jawab si ibu, sewaktu si anak (ustaz) dilahirkan, beliau telah mengambil keputusan utk berhenti kerja bagi menumpukan sepenuh perhatian beliau utk menyusukan anaknya selama genap 2 tahun. Selain itu, pada setiap malam, apabila mereka suami isteri dikejutkan si anak utk menyusu, suami beliau akan turut sama bangun. Suaminya akan menyediakan susu kepadanya utk minum sambil beliau menyusukan anaknya itu. Suaminya tak benarkan beliau menyusu sambil baring. Sebaliknya, suaminya akan menyediakan belakang badannya utk beliau bersandar menyusukan anak sambil duduk dan memastikan keselesaan semasa menyusu. Bayangkan bagaimana emosi si isteri apabli setiap malam dilayan sebegitu oleh si suami"

♥ SUBHANALLAH...Indahnya alam rumah tangga jika bersandarkan amanah dan kasih sayang kerana Allah. Tak mustahil jika mereka dapat melahirkan generasi yang baik akhlaknya..^_^

♥ Persoalannya, siapakah si anak yang dimaksudkan???

Beliau adalah USTAZ DON DANIYAL DON BIYAJID :)



aku suke gak dngar slot ustaz don. menarik.
jadikan iktibar ye ibu2 termasukla aku.haha.

kbai.

ps :: pedih mate tak ilang sebb mbce tanpa henti since mlm td.haha

selamat bertunang

assalamualaikum


dila. selamat bertunag.
08042012
tak saba nak mrase nasi minyak nanti.
may ur relationship last and never dies.
(^_^)

kbai.

ps :: bile pulak entah turn aku ni.haha

matang pada usianya

assalamualaikum

matang itu umpama cantik. kalu cantik itu subjektif, begitu dengan matang. setiap orang menilai kematangan dengan point yang tersendiri. aku juga begitu. sekali melihat tingkahlaku, cara pemakaian, percakapan, cara berjalan, matangkah orang itu? matang mungkin. matang luaran. dalamannya pula, matangkah?


adikku, sedang meningkat remaja, usia sedang bertambah dengan cerianya. ari-ari dilalui dengan gembira. namun mungkin matangnya belum sampai pada usianya. seorang yang sangat rajin, tidak membangkang orangnya jauh sekali melawan cakap. aku sayang padanya. kerna sayang, aku turut sedih jika dia bersedih.

otw to tc :: 22012012


pada suatu hari, jauh di sudut bilik, kedengaran esak tangis insan yang aku sayangi sepenuh jiwa.air mata mengalir deras, esakan bertambah kuat, sedu sedan semakin kedengaran. menangis kerna sedih. sedih kerna masih belum dapat menerima teguran orang sekeliling. sedih kerna kesalahan sendiri yang masih belum diterima hati. 


aku tak mahu dia menangis lagi. esakan dia perlu dipujuk. segera aku masuk menemani dan menasihati. ya aku perlu terangkan padanya. die perlu menjadi lebih matang. matang dalan pemikiran, matang dalam penerimaan. die perlu tahu dan die perlu matang.

lantas aku bercakap umpama ketapi yang tak mahu berhenti.
wahai adikku, ketahuilah bahawa matang itu adalah apabila kamu boleh trime semua orang di sekeliling kamu seadanya. tanpa rungutan, tanpa sungutan. menerima orang lain dari segi kelemahan, kelebihan, keburukan dan juga kebaikan. ia bukanlah suatu proses yang mudah. berterusan dan berpanjangan. penerimaan juga haruslan tanpa sebarang penilaian terutamanya ke arah keburukan. matang itu juga harus disertakan bersama dengan cara bercakap, berjalan, bergaul, dan macam-macam lagi. dan jangan lah risau kerna matang itu pasti akan datang dengan sendiri nya. dan masanya itu pasti tiba tak lama lagi.
tamat perbualan. die menerima nasihat aku seadanya. nak tak nak die perlu menerimanya. die sedang membesar dan die perlukan panduan untuk idup. aku tak mahu die kalah. aku tak mahu die tensen. tensen kerna orang sekeliling. kerna die perlu tahu

life is too short to stress yourself  yourself with people who dont even deserve to be an issue in your life.
kbai.

ps :: ceramah semalam masih terkesan.




Friday, 20 April 2012

smile


assalamualaikum.


Love is never finding a hand that perfectly fits yours. It is finding the one who is willing to hold your hands no matter how unfit it may be...
sekian.

Wednesday, 18 April 2012

ulang dengar ulang dengar lagi 4

assalamualaikum.

another love song. truly deeply madly heart this beautiful song.


Lirik Lagu Cinta Bersatu




Lagu & Lirik : Tilu
penyanyi : liyana jasmay

Di matamu ku berharga
Kau perlakukan aku
Lebih dari mencintai dirimu
Di dekatmu ku merasa
Bahagianya aku
Dapat ruang cintamu
Hanya kamu saja
Yang mampu begitu
Tulus
Mengerti aku
Kau sempurna bagiku
Tak kurang sesuatu
Kau terima apa adaku
Ku sempurna bagimu
Tak kurang sesuatu
Cinta bersatu
Gayamu
Sifatmu
Cara mencintaiku
Yang membuatku diriku jatuh cinta padamu

syiok lyn smpai penin.haha
tp btambah penin nak siapkan mini projek ni.
kbai,

ps :: live in fart is insane but very romantic.

Sunday, 15 April 2012

nasihat untuk orang bercinta


Assalamualaikum..

Wahai sahabat seakidahku.


Dengarlah pesananan ini:


1. Janganlah kau membiarkan kemanisan bercinta dihirup sebelum engkau berkahwin dengan ‘si dia’.
2. Bercintalah kau dengannya sekadar sahaja.Kelak mungkin ‘si dia’ bukan jodoh untukmu.
3. Jika kau ingin berbahagia seumur hidup,tahanlah dirimu untuk berbahagia sebelum engkau berhak menjadi milik ‘si dia’.
4. Jika engkau menyintainya,binalah asas perkahwinan dengan tidak melanggar syariat-Nya.
5. Kebahagiaan yang kau lihat sebelum berkahwin hanya palsu,yang hakikatnya adalah selepas kau diijabkabulkan.
6. Jikalau engkau inginkan pasangan hidupmu yang terbaik dalam untukmu,maka engkaulah yang patut menjadi yang terbaik dahulu.

7. Membina keserasian sebelum berkahwin bukanlah dengan cara berdating,cukuplah sekadar engkau tahu apa yang perlu kau tahu.
8. Bercintalah untuk mencapai cinta-Nya.
9. Jika engkau masih belum bercinta,tahanlah dirimu untuk bercinta sehingga yakin cinta tersebut membawamu ke gerbang perkahwinan.
10. Jangan biarkan nafsumu dengan cinta yang tidak diterima di sisi Allah,kelak Allah akan tarik kebahagiaan darimu.


ps :: ini adalh entri kopipes.ngee~


Boy likes girl


14 april 2012 0949 pagi

Assalamualaikum
Why do boys need a friend who is a girl?

because she

-will never leave you alone when you're sad..

-will see to it that you do your works on time..

-will make sure u don't skip meals to play matches and do work..

-will ask you to leave your bad habits everyday, every time..

-will fight with u on small matters but won't keep the anger for long..

-will make you money-wise..

-will say-don't worry, even if there's lot to worry or nothing to worry..

-will make you punctual..

-will help you restrain your anger..

-will talk to you 15times a day to know what you're doing..

You might feel bugged at times but truth is that you can't do anything without her...
realize their worth and take care of them.. :) dedicated to all girls and boys who share the love and friendship:
gel n boy.


Ps :: see guys.girl is very important.






Bijaksana seorang wanita


14 april 2012 0943 pagi


Assalamualaikum

wanita yang bijaksana mampu mengubah sahara yang gersang menjadi taman yang segar menghijau.
Ps :: ayuh menjadi bijaksana



Duhai wanita


14 april 2012 0941 pagi

Assalamualaikum

cantik di hati.

seorang wanita biasa akan kelihatan cantik.

seorang wanita manis akan kelihatan semakin manis.

dan seorang cantik akan kelihatan jauh lebih cantik jikalau.

ia sentiasa menjaga iman dan ketakwaannya kpd Allah.

ia sentiasa berpegang pada sunnah dan meneladani RasulNya.

ia sentiasa menutupi auratnya serta tak berlebihan jika berhias.

ia selalu berbakti kepada kedua orang tuanya.

ia sentiasa patuh dan taat kepada suaminya.

ia sentiasa menjaga kesopanan dalam bertutur kata

ia sentiasa menjaga keindahan tingkah laku dan budi pekertinya

ia bersikap ramah dan saling menyayangi antara sesama

ia menaruh hormat kepada yang lebih tua dan menghargai yang lebih muda

ia menjauhkan diri dan tidak suka memfitnah

dan ia pandai menempatkan diri baik dalam bertutur kata serta sikap ketika bersama siapa pun dan di mana pun.



Ps :: tak pernah berhenti berubah










x-faktor


12 april 2012 1102 pagi

assalamualaikum

x-faktor. Bunyik nye macam satu kumpulan menyanyi tu kan. Tapi bukan x-factor tu yang aku nak cakap. Bukan jugak pasal grup members x-factor tu.

Tapi ini adalah pasal x-factor. Faktor yang ade pada setiap sorang yang boley jadik daya penarik tersendiri. Aku sangat mengakui yang setiap orang sangat perlukan x-factor ni. Ya, aku wanita dan aku sangat mengakuinya.

Aku sangat yakin yang setiap orang perlukan x-factor ni. Bnde ni bole jadik macam-macam bende. For instance, minat muzik, pndai masak ke, suke mebace ke, atau pon pandai. And setiap orang punye x-factor yang berlainan bagi setiap orang.

x-factor ini takkan muncul sendiri, tapi perlu dicungkil dan diasah. Once ia da digilap, pastikan ia terus bersinar terang.

Aku pon sedang and masih lagi menggilap x-factor aku ni.aku sukekan membca dan suke kan love story. N now im still reading and spread my knowledge with others.once sharing, I feel so happy. It makes me so satisfied when people reading and listening to my story. I love to do that thing.

So korang, ape x-factor korang? Cungkil, gilap dan biakan ia terus bersinar.

Kbai.

Ps ::  aku mahukan suami yang ade x-factor yang boleh buatkan aku kagum pada dia.







Manusia dan kisah silam.


11 april 2012 0718 malam

Assalamualaikum.

Ya. Setiap orang punya kisah silam. Aku sendiri punya kisah silam. Tanpa kisah silam, mungkin aku takkan jadik seperti aku hari ini.

Kisah silam manjadi satu memori yang takkan pudar buat selamanya, melainkan jikalau kalau hilang ingatan.dem!!~haha.

Ya. Kisah silam ini mungkin sekali menjadi suatu kisah yang sangat manis. Dan mungkin juga menjadi suatu kisah yang sangat pahit. Namun masa pastinya mampu merubah suatu kisah yang manis menjadi pahit. Dan mungkin juga merubah suatu kisah yang pahit menjadi manis.

Masa berlalu terus. Namun takkan pernah membawa kenangan ini pergi berlalu.  Masih menapak di takuk yang lama. Masih terus bernafas bersama setiap detik kenangan itu.

Aku tak perlukan masa untuk lupakan semua kenangan ini. Kerana kenangan itu takkan pernah berganjak sedetik pon daripada hidup aku ini. Aku masih kuat, terus kuat dan akan menjadi semakin kuat.




Kbai.

Ps :: pertemuan sebentar di kepsi yang berakhir dengan seribu satu persoalan.

Petua lama sangat berguna


9 april 2012 7.25 malam

Assalamualaikum.

Seminggu cuti kat umah, aku  nak amalkan banyak petua orang lama-lama. Kalu da namenye pon peTUA, mstila pesanan orang lama. Kalu peMUDA, laen pulak jadiknya.dem!!~haha.
Petua pertama yang aku ade amalkan adalah. Jeng3

1      Air misai kucing
Air misai kucing ni bnyak khasiat sebenarnye. Dulu2 aku pon tak berapa tau pasal khasiat air ni, tapi lame2 aku makin seronok nak amalkan semua ni. Air ni dapat melawaskan kencing. Aku rase mgkin sesetengah orang ade masalah ni tapi mesti malu nak mengaku kan. So jangan malu. jangan segan. sila amalkan minum air ni keyh.

2        Air sireh
Haa. Ni satu lagi. Daun yang berkhasiat macam misai kucing. Cumenye khasiatnyer lain sikit. Kalu minum air sireh, Korang akan rase lebih fresh daripada biase disamping dapat kurangkan masalah bau badan. Khasiat untuk pmpuan plakialah dpat kurangkan msalah keputihan.Tapi kalu daa minum, rasenye, pahit yang teramat.dem!!~haha

3        Air limau
Untuk yang limau ni plak, bukan untuk aku minum. Tapi aku guna untuk mandi. badan korang akan rase lagi bertambah fresh kalu mandi dengan air limau. Lagi pon dapat kurangkan masalah bau badan kat disapu kat ketiak tu dengan dapat kurangkan kelemumur sekali. So memg tak rugi kalu kite amalkan.

4        Santan kelapa
Santan kelapa ni sebenarnya sangat berkhasiat untuk hilangkan masalah kelemumur dengan masalah keruping kat kulit kepala. Lepas tu, rambut pon akan jadik bertambah hitam dan semakin cantik. Santan kelapa korang  amek yang mak2 korang  nak buat gulai tu. Mesti mak korang bagi punye.haha~

Haa. Tu je la petua yang aku amalkan dalam mase 7 ari aku kat umah ni. Banyak lagi petua yang aku nak amalkan sebenarnye, tapi belom sampai seru kot. Hehe.
Kbai.



Friday, 6 April 2012

kasut lama vs kasut baru

assalamualaikum

kasut oh kasut. letaknya pada kaki, tapi sangat berbakti dan berbudi. ke hulu ke mari tetap di kaki. menjadi pelengkap diri. kini, selepas dua tahun berbakti, kau akan pergi. dan akan digantikan dengan yang baru lagi. yang seakan sama tapi turut dimengerti.

kasut since second year second sem.=)

and the new shoes.

yahuu. daa boley pakai nike pergi kelas. auuu~

tapi aku pelik. apesal plak wane due2 kasut ni lebih kurang je ek.
btw, sile teka saiz. nnti mudah nak kasi adiah kasut kat aku plak.
haha.
kbai.

ps :: blogging smbil siapkan esemen anato.uisssh.

Thursday, 5 April 2012

kunci yang sangat berharga

assalamualaikum.


ayuh. kite mencari kunci. kunci yang sngat berharga. namun dipandang remah shje. kunci segala kejahatan. kunci kepada kekuatan. ini kuncinya :: 



ayat yang mengdungi brjuta khasiat.

# Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah SWT mewakilkan dua orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.

# Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu, dia akan berada dlm lindungan Allah SWT hingga sembahyang yang lain.

# Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah SWT memelihara akan dia ke atas rumahnya, rumah jirannya dan ahli rumah-rumah di sekitarnya.

# Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap2 sembahyang fardhu, Allah SWT menganugerahkan dia setiap hati orang yg bersyukur, setiap perbuatan orang yg benar, pahala nabi2 serta Allah melimpahkan padanya rahmat.

# Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah SWT mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.

# Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang Allah SWT akan mengendalikan pengambilan rohnya dan dia adalah seperti orang yang berperang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid.

# Barang siapa yang membaca ayat Al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah SWT berkenan memberi pertolongan kepadanya..

sebenaranye ade bnyak lagi khasiat ayat ni. 
sila2 la slalu amalkan ayat ni k.
tak rugi, untg ade la.ngee~
kbai.

ps :: belom cube blom tahu.
ps2 :: blogging puas2 sebelom balek.

sejuta pengorbanan tiada tandingan


assalamualaikum.

Anak ibu dan ayah. Suatu jalinan dan ikatan yang terjalin sejak azali. Takkan pernah boleh dipisahkan. Takkan pernah ade penghujungnya. Saat termangu seketika, merenung jauh, terdetik di hati yang kecik, kagum akan kesabaran dan pengorbanan seorang kawan.

pengorbanan yang tiada penghujungnya.


Dalam sekelip mata, kehidupan mereka berubah.  Ibunya sakit. Ayahnya turut sakit. Tanpa petunjuk tanpa petanda. Tanggungjawab jatuh di bahunya.

Namun tak pernah sekali rungutan diterima. Tak pernah sekali rungutan merungut. Tanggungjawab dipikul, diterima dengan hati yang redha.

Pengorbanan bermula dengan kerja cuti kerja cuti, penjagaan ibu dan ayah 24 jam sehari 7 hari seminggu.  Tiada rungutan tanggungjawab diteruskan.

Sesekali hati terusik. Masakan tidak, susah sekali mahu ketemu anak yang sanggup berkorban sedemikian 
rupa.

Duhai Tuhan, berikan kawan kebahagiaan. Berikan kawan kejayaan. Berikan kawan kesenangan.
Tiada lagi kesedihan. Tiada lagi kedukaan.  Moga kawan akan ditambahkan kesabaran.

banyak bersabar besar ganjarannya.


Kbai.

ps :: besok balik.
ps2 :: aku bersyukur.

Tuesday, 3 April 2012

aku suke tengok

assalamualaikum.


siyes. aku suke tengok movie ni. bnyak kali dah aku ulang tengok movie ni. kalau korang tak tengok memang rugi.


sebabnya, pelakon nye, lahai comel tuh. tiz zaqyah dengan aerial zafrel. 

romantik, suwit, manis, klako, tak meleret, dan macam-macam lagi.

pastu plak tambah sekali dengan suare zizan dengan fara fauzana jadik kura-kura, siyes klako. haha. tetibe rase nak bela kura-kura.

lagi satu aku suke cite ni pasainye ade daus. tetibe daus ni nampak comey sngat. siyes.haha

siyes kene tengok. sape tak tengok, memang rugi sebab aerial zafrel ni ensem and ohsem. haha

cite ape. opkos la cinte kura-kura.

naek vespa pon comel ape. auuuu~

lahai. same cantik. sama ensem. aku jles. haha~

agak-agak aku ngan jiran aku boley jadik camni tak? haha~

sile tengok. sile layan.
tapi jgan smpai jatuh cinte dengan mamat ensem tu.
aku yang punye.*pasan.
haha~
kbai.

ps :: sumber gambar dari google.
ps2 :: lambatnyer abeh midterm ni.








Monday, 2 April 2012

buang yang lama jauh-jauh dalam laut

assalamualaikum.



Allah swt menguji keikhlasan hati kita bila kita bersendirian...
Allah swt memberi kedewasaan bila kita ditimpa masalah...
Allah swt melatih kita dengan kesabaran dalam kesakitan...
Allah swt tidak pernah mengambil sesuatu yang kita sayang kecuali dengan menggantikannya dengan yang lebih baik... :-)

may Allah bless me.

kbai.

ps :: berikan aku kekuatan.


Sunday, 1 April 2012

ulang dengar ulang dengar lagi 3

assalamualaikum.

ok.nah amek lirik lagu ni.layan.

najwa.
got to go.


This time I’m gonna live my life
I ain’t no stepford wife
No I ain’t perfect
Gonna find somebody who’s worth it
And no you ain’t that person
Coz i caught you constantly flirtin’
With my best friend
So I guess I’ll say goodbye
I’ll find me another guy
Why (why why why)
You always makin’ me
Cry (cry cry cry)
No I can’t stand it
No you can’t be my man
It don’t matter who you are,
Even if you were a star,
You’ve got to go
(Go go go go go go)
Read my lips I’m leavin’,
and no no I ain’t teasin’,
This time it’s for real,
Gotta find you another girl,
Coz this one sure ain’t stayin’,
By the time you finish what you’re sayin’
I’ll be gone



sila layan.
kbai.

ps :: sumber gambar dari google.
ps 2 :: esok test machine. dem!!